A Eurecat estem, ara més que mai, al servei de la societat per aportar solucions davant dels desafiaments que ha generat l’epidèmia del coronavirus, posant les nostres capacitats, coneixements, infraestructures, contactes i experiència a disposició i treballant plegats amb administracions, centres de recerca, hospitals, empreses i organitzacions per identificar i tirar endavant accions que contribueixin a combatre l’emergència sanitària i social.

Amb aquest objectiu, hem començat a facilitar la realització d’assajos de les mascaretes que s’estan produint per suplir la falta d’aquest material sanitari, així com dels components necessaris per a la seva fabricació, mitjançant la validació de la seva eficàcia a nivell de filtració bacteriana, de respirabilitat i de neteja microbiana. Els assajos, que seran coordinats a la nostra seu de Cerdanyola, es duran a terme inicialment en els laboratoris de Sostenibilitat, a Manresa, i de Biotecnologia, a Reus, i en el centre tecnològic d’Applus+, a Bellaterra, en resposta al gran nombre d’iniciatives d’empreses, entitats i particulars, que es troben amb la impossibilitat, fins al moment, de garantir la seva eficàcia i nivell d’adequació.

Donat l’escenari actual, hem mobilitzat també altres tecnologies capdavanteres com la impressió 3D, la Intel·ligència Artificial, el Big Data i les ciències òmiques, amb la idea d’aportar solucions i integrar recursos treballant en xarxa en múltiples projectes. En tots els casos, la nostra filosofia és sumar per aconseguir els màxims resultats, per ajudar a pal·liar i superar aquesta situació excepcional.

I en el moment que reprenguem tota l’activitat econòmica i social, la innovació tecnològica serà també estratègica per superar aquest repte sense precedents. Podeu estar segurs que els més de 650 professionals que integrem Eurecat ens bolcarem en donar suport tant a les grans com a les petites i mitjanes empreses, des de les nostres instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus, Tarragona, Amposta i Vila-seca, amb propostes i fórmules a mida de cada sector per poder desplegar tota la seva força en el mercat.

Aquest newsletter serà un vehicle per compartir amb vosaltres els passos que anem assolint en aquest sentit, tal com ho hem fet en aquest número de març, on us expliquem que hem inaugurat una seu a Xile, la primera que obrim a Llatinoamèrica, amb l’objectiu d’augmentar la proximitat amb l’ecosistema d’innovació del país. També trobareu informacions sobre un projecte amb Grupo Carinsa, per dissenyar uns nous tipus de desinfectants en microcàpsules adreçats a minimitzar el risc d’infeccions en llocs amb alta concentració d’usuaris. També hem recopilat innovacions que suposen passes endavant des del punt de vista industrial, digital i biotecnològic, així com des de l’angle de la sostenibilitat, a partir de tecnologies pioneres, com la robòtica, la Internet de les Coses o la Intel·ligència Artificial.

Recordeu que els nostres canals de comunicació romanen oberts en tot moment, per atendre les demandes i propostes que tingueu i per ajudar a transformar l’escenari actual amb nous recursos al servei del benestar i del progrés de tota la societat.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya