Eurecat ha acollit aquest mes de juliol la presentació del primer projecte d’ús d’anàlisi de Big Data i Intel·ligència Artificial per ajudar a preveure, detectar i mitigar la propagació d’epidèmies. Utilitzant tecnologies digitals avançades, aquest observatori epidemiològic proposarà nous models matemàtics de monitoratge i de predicció per a la detecció primerenca de futurs brots epidèmics, capaços de proporcionar la informació necessària per prendre accions de prevenció i de contenció més eficaces.

La possibilitat d’avançar-se i de preveure epidèmies té una importància cabdal ara i mirant cap al futur. Això fa de l’observatori epidemiològic un projecte estratègic, a l’igual que la creació d’un grup de seguiment impulsat per l’Agència Catalana de l’Aigua, amb l’objectiu d’identificar la possible presència del virus SARS-CoV-2 a diverses estacions depuradores de les comarques catalanes, a partir de l’anàlisi de les aigües residuals. Aquesta iniciativa constitueix una eina complementària en el control i en el seguiment de la pandèmia, a la qual aportem coneixements derivats de la nostra participació en el projecte europeu Sewers4Covid i a la iniciativa promoguda per la Comissió Europea per a l’avaluació de la viabilitat d’un sistema de control de les aigües residuals a tota la UE per a la vigilància del SARS-CoV-2.

En aquest newsletter, també us parlem de la propera edició de l’XPatient Congress, dedicada als aprenentatges de pacients i de professionals durant la crisi de la COVID-19, i del projecte LuCaDAlert, que ha començat una prova pilot amb l’Institut d’Investigació i Innovació Parc Taulí per identificar nòduls indicadors de possibles càncers pulmonars en radiografies mitjançant tecnologia Deep Learning.

La concessió del premi Nutraingredients a un ingredient probiòtic per al control del pes, desenvolupat per l’empresa ADM Biopolis i sustentat amb evidències científiques d’estudis fets pel nostre equip i el disseny d’apòsits intel·ligents amb Hartmann per detectar i monitorar infeccions a les ferides són altres de les informacions que trobareu en aquest número, juntament amb una col·laboració amb SEAT per aportar formació en Indústria 4.0 amb titulació universitària per als seus operaris o el projecte Biogasnet, que articularà un sistema de purificació que impulsa el biogàs com a energia alternativa.

En nom de tot l’equip d’Eurecat, desitjar-vos bon estiu i agrair la vostra complicitat i atenció durant tots aquests darrers mesos, on us hem volgut compartir innovacions tecnològiques pensades per ajudar a superar amb èxit la dimensió sanitària, social i econòmica del nou paradigma que estem vivint.