El compromís d’Eurecat amb les empreses i la implicació amb la societat és més gran que mai en aquests moments d’incertesa arran de la COVID-19. Les nostres capacitats i expertesa estan orientades en fer possible que la innovació arribi al teixit econòmic i social per ajudar a la recuperació, tant des del punt de vista sanitari com des de l’angle econòmic i empresarial. La digitalització ha fet possible que moltes empreses s’hagin pogut adaptar ràpidament al nou escenari i hagin trobat fórmules per donar servei als seus clients, a la vegada que la innovació està demostrant que és una aliada estratègica clau per obrir noves maneres d’avançar davant d’un panorama tan excepcional. Però es tracta d’un camí complex que requereix d’un esforç i d’una atenció constants.

Estem vivint temps de canvi i de transició, on valors com el talent, la creativitat, la persistència i el compromís són fonamentals. Aquesta és la filosofia que fonamenta el nostre enfocament enfront de la COVID-19 i que ha donat lloc a solucions com l’assaig de centenars de referències de materials per a la fabricació de mascaretes de protecció.  Aquest servei per part dels nostres laboratoris ha permès que molt ràpidament productors tèxtils hagin virat cap al producte sanitari i de protecció, obrint noves línies de negoci. Això vol dir que ja tenim empreses fabricants locals que poden produir mascaretes, tant quirúrgiques com higièniques o higièniques reutilitzables i, per tant, poden oferir-les, tant en l’àmbit sanitari com a tota la societat. També hem iniciat una recerca exhaustiva per portar al mercat noves maneres d’interactuar amb els objectes, mitjançant tecnologies touchless i viricides, de les quals ben aviat es veuran resultats interessants.

En l’àmbit sanitari, els nostres laboratoris han assajat nous sistemes de desinfecció i hem posat a l’abast noves solucions de telemonitoratge dels pacients per reduir riscos durant la pandèmia. En aquest sentit, fa temps que Eurecat està treballant per agilitzar el desenvolupament de la telemedicina, que a partir d’ara serà clau per a la modelització dels processos clínics, la promoció de la prevenció i el suport a la decisió, tal com s’explica a l’entrevista que dediquem al congrés XPatient Barcelona Congress, que just acaba de celebrar la seva cinquena edició, amb una especial atenció a la COVID-19.

També estem implicats en un estudi massiu de característiques sanguínies de persones amb el virus per trobar biomarcadors de pronòstic de la malaltia i hem posat en marxa una iniciativa perquè grups de recerca i empreses d’arreu del món puguin dur a terme investigació científica amb fures, a fi de contribuir a accelerar l’obtenció de vacunes i fàrmacs per combatre el Sars-CoV-2.

Un altre pas clau a l’esfera sanitària ha estat la creació del primer projecte d’ús d’anàlisi de Big Data i intel·ligència artificial per a la prevenció d’epidèmies per detectar i mitigar la propagació d’epidèmies. En paral·lel, hem aportat el nostre coneixement en el grup de treball impulsat per l’Agència Catalana de l’Aigua per al control de la presència del coronavirus a les aigües residuals.

En aquest newsletter trobareu també exemples de solucions innovadores, com la plataforma Skills Match, que ajuda a millorar les anomenades habilitats soft, que seran més estratègiques que mai en el nou escenari laboral. A més, us apropem els resultats del PECT Nutrisalt, que ha permès crear una plataforma de seguretat alimentària per detectar fraus en aliments; un estudi sobre l’efecte d’un ingredient per a nutrició animal sobre la microbiota i el benestar, i un nou procés per a la recuperació de metalls i minerals d’alt valor procedents dels efluents generats en plantes de dessalinització d’aigua de mar.

La nostra incorporació al Cluster Audiovisual de Catalunya i la participació en la xarxa europea Sparta, que implementarà accions de cooperació en recerca i innovació per avançar en l’àmbit de la ciberseguretat europea, completen aquest número de setembre, juntament amb informacions sobre la introducció de la intel·ligència artificial i el vídeo interactiu 360º en la rehabilitació neuropsicològica i sobre la demostració a escala pilot d’un nou sistema de tractament de l’aigua residual procedent de la indústria petroquímica.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya