El nou any que estem a punt d’encetar obre l’inici d’una nova dècada, en plena efervescència tecnològica. En el cas d’Eurecat, el 2020 coincideix amb el nostre cinquè aniversari, una fita que enfoquem amb una capacitat cada vegada més gran d’aportar coneixement multitecnològic i alt valor afegit a les empreses. Aquesta dinàmica és fruit de l’impuls que hem estat capaços d’aconseguir sumant experteses i talent en el decurs d’aquests darrers cinc anys, a fi d’afavorir la competitivitat del teixit econòmic i industrial mitjançant la recerca i la innovació tecnològica.

Una altra cita important del 2020 és l’encàrrec que tenim d’organitzar la vintena conferència anual d’EARTO (European Association of Research and Technology Organisations), l’entitat que ens representa a nivell europeu. L’esdeveniment, que tindrà lloc del 24 al 26 de març, a Barcelona, serà un punt de trobada molt interessant per parlar dels nous reptes i de les tendències en matèria d’innovació, a les portes del llançament del novè programa marc de recerca i innovació de la Unió Europea, Horizon Europe.

Fent un poc de retrospectiva dels darrers dotze mesos, cal subratllar la consolidació de la integració de la Fundació del Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya, amb seu a Vila-seca, adreçada a impulsar la innovació i la competitivitat de les destinacions i de les empreses turístiques. Així mateix, el Registre de Fundacions de la Generalitat de Catalunya va inscriure el mes de setembre la fusió del Centre Tecnològic de la Química de Catalunya (CTQC), una operació que suposa la potenciació de la Unitat de Tecnologies Químiques, dins de l’Àrea de Tecnologies Industrials d’Eurecat.

Des de la perspectiva dels projectes d’innovació tecnològica, destaca la recent inauguració d’una planta pilot de plastrònica capdavantera a Europa a les nostres instal·lacions de Cerdanyola. Durant l’any, hem seguit també incidint en el desenvolupament de tecnologies vinculades a la fabricació avançada en àmbits que van des de l’eficiència, els nous productes, el negoci i el talent, amb innovacions punteres per a la fabricació intel·ligent, connectada i autònoma orientades a facilitar la seva traducció en nous productes o en processos industrials més competitius. També ha estat molt important el pas que hem donat per impulsar la transferència de coneixement amb la creació d’Eurecat Academy, una nova plataforma per resoldre les necessitats més immediates que tenen tant les grans com les petites i mitjanes empreses relatives a la formació tecnològica dels seus equips, des d’una òptica molt pràctica i amb un alt rigor acadèmic.

També cal posar l’accent en la tasca que portem a terme per ajudar a generar nous processos productes i serveis més sostenibles, en sintonia amb les demandes d’una societat cada cop més sensibilitzada vers el futur del planeta i que han donat peu a la creació de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat. En paral·lel, la nostra missió d’aportar solucions diferencials i tecnologia per contribuir a la cadena de valor s’ha plasmat en importants iniciatives que sumen innovació i empresa per multiplicar capacitats, optimitzar recursos i generar rendibilitat. Tots aquests èxits es basen en un horitzó ambiciós i en un pilar fonamental, que és el talent i la dedicació del nostre equip, el nostre actiu més valuós. En el seu nom, us trasllado el desig d’unes molt bones festes i d’un 2020 carregat d’alegries i de prosperitat.

Xavier Torra

President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya