editorial

La prioritat d’Eurecat és posar la innovació tecnològica a l’abast de les empreses i de les organitzacions, amb solucions transversals que els permetin incrementar la seva competitivitat. Amb aquest objectiu, hem establert un radar permanentment per identificar i anticipar quines són les tecnologies d’avantguarda que poden contribuir a generar nous productes i serveis i ajudar també a optimitzar els processos de fabricació. Dins d’aquesta tasca de vigilància tecnològica continua, anualment fem públiques les grans tendències que marcaran la pauta en els àmbits digital, industrial i biotecnològic.

Enguany, hem començat per l’àmbit digital, on preveiem que serà clau la combinació de la intel·ligència artificial, l’analítica de dades i els objectes intel·ligents. També continuarà la creixent aparició d’objectes dotats de sensors, de capacitat de processament, de graus d’autonomia i de connectivitat.

A més de l’evolució dels artefactes domèstics, vehicles o equips industrials, també veurem el llançament de nous robots, o més refinats, de wearables i de sensors intel·ligents. En aquest context, l’augment d’objectes intel·ligents anirà de la mà del 5G i de la seva capacitat per potenciar el desenvolupament de la Internet de les Coses. Un dels sectors on es notarà especialment serà el de la fabricació industrial, que seguirà tornant-se més automatitzada, connectada i intel·ligent.

Podeu ampliar els detalls a una informació monogràfica que hem inclòs en el newsletter, on trobareu també exemples de la innovació que desenvolupem en el món de la salut, amb un nou producte mèdic desenvolupat amb l’Hospital de Mataró que ofereix una protecció integral del peu, gràcies a l’ús de teixit 3D. També us compartim els detalls del projecte 6MWT+, que just acaba de començar amb l’objectiu de millorar el sistema que es fa servir per monitorar l’evolució de malalties neuromusculars cròniques, mitjançant la integració de sensors biomecànics.

En aquest primer número de l’any també us apropem la tasca que duem a terme des del nostre departament de Valorització, que se centra en implantar en el mercat els resultats de la recerca que desenvolupem des de les diferents unitats tecnològiques. I trobareu, a més, informacions sobre el projecte Sharework, que impulsarà la implantació de la robòtica col·laborativa a la indústria; sobre la constitució d’un consorci amb l’empresa Mecànica Comercial Meco, que suposarà la implementació d’un innovador centre de conformat de xapa, i una notícia que parla de la demostració de la viabilitat tècnica, ambiental, social i econòmica de la valorització de les sorres de fosa com a matèria primera per a l’elaboració de rajoles ceràmiques en substitució de matèries primeres naturals.

També us parlem d’una aplicació que hem desenvolupat per realitzar inspeccions d’aïllament acústic d’edificis des del mòbil i sobre l’aplicació de la gamificació en el sector del turisme que duu endavant el Parc Científic i Tecnològic de Turisme i Oci de Catalunya (PCTTO), que properament s’integrarà a Eurecat. Esperem que els continguts us semblin interessants i us animem a compartir-los.

Xavier Torra, President d’Eurecat