Estem a punt de tancar aquest difícil 2021 i és hora de fer repàs a alguns dels fets i iniciatives més destacades de l’any. La innovació d’alt impacte, inspirada en l’excel·lència, buscant ser referent a nivell tecnològic i enfocada en el creixement eficient de les empreses, amb especial atenció a les pimes, les quals concentren el 67 per cent de la nostra activitat, és una de les bases estratègiques que han fonamentat la tasca d’Eurecat, en un context marcat per la Covid-19 i on hem acompanyat centenars d’empreses perquè puguin augmentar la seva competitivitat i posicionament en el mercat.

Aquest plantejament, com dèiem, ha estat l’eix d’una bona part de les iniciatives estratègiques i singulars que hem liderat en els darrers dotze mesos. És el cas de Battech, un centre de referència que hem posat en marxa amb l’IREC, Institut de Recerca en Energia de Catalunya, per cobrir tota l’R+D+i de l’ecosistema de bateries del sud d’Europa.

El 2021 també hem estrenat el Centre en Resiliència Climàtica (CRC) per potenciar la transició ecològica i la lluita contra l’emergència climàtica, a partir de la recerca, la tecnologia i la innovació, dins d’una iniciativa que compta amb la col·laboració d’institucions com la Generalitat de Catalunya, la Universitat Rovira i Virgili i l’Ajuntament d’Amposta.

Des del CIDAI, el Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence, del qual en som coordinadors, hem promogut intensament la transferència de coneixement i solucions innovadores en intel·ligència artificial aplicada.

Amb el CoE in Tourism Innovation, hem activat amb empreses i organitzacions projectes innovadors per a un turisme més resilient i sostenible i en el marc de Reimagine Textile, el programa d’innovació empresarial dirigit al sector del tèxtil impulsat juntament amb l’Ajuntament de Mataró i el TecnoCampus, hem posat a disposició d’emprenedors, startups i empreses unes noves instal·lacions d’incubació i un Laboratori de Fabricació i Prototipatge Tèxtil per a la generació de noves activitats empresarials i productes innovadors.

En paral·lel, hem continuat coordinant la Comunitat Ris3Cat Media, que està evidenciant fins a quin punt es creen oportunitats de futur quan la innovació tecnològica i les indústries culturals i creatives sumen per generar nous projectes, experiències i formats, i que ha servit de llavor per potencial el Clúster Media on hi tenim una forta implicació.

En l’àmbit de les noves iniciatives empresarials de base tecnològica, el segon semestre de l’any ha estat especialment prolífic, amb la constitució d’Ephion SL, que aporta una plataforma d’IA per a millorar el seguiment i tractament de pacients amb malalties degeneratives, i l’aprovació per part del nostre Patronat de la creació d’una altra spin off relacionada amb la tecnologia CFIP.

Enguany s’ha formalitzat també la nostra participació en una aliança de coneixement, ciència i tecnologia integrada per la Universitat Rovira i Virgili, l’Institut Català d’Investigació Química i l’IREC, nucli de recerca i innovació de la Vall de l’Hidrogen de Catalunya, que treballa al voltant del desenvolupament de les capacitats científiques i tecnològiques necessàries relatives a l’hidrogen renovable.

El novembre la primera edició de Cassandra Conference ha mostrat com un esdeveniment amb vocació internacional, organitzat per Eurecat amb el suport d’organitzacions com la UNESCO i de la Comissió Europea i del Banc Mundial, pot contribuir a alinear la ciència i la tecnologia perquè puguin estar a l’abast i al servei de la societat en un moment d’escassetat dels recursos com l’actual.

Tant aquesta iniciativa com les anteriorment esmentades tenen la innovació amb impacte com a denominador comú, a l’igual que els projectes que hem reunit en aquest darrer newsletter, on aprofundim en el programa Acelera Pyme, en el qual participem per contribuir a l’impuls de la transformació digital de les empreses.

En l’esfera de la salut, trobareu un sistema automatitzat que incorpora tecnologia d’aprenentatge profund per a la detecció de lesions causades per la Covid-19. Us apropem, a més, innovacions que hem desenvolupat amb Coniex en matèria de nous processos amb silicona i els darrers assajos de bateries que hem realitzat des de Battech per crear una nova línia d’eines de la companyia Rubí Group. Us presentem també una plataforma capdavantera que permet el monitoratge del turisme familiar a la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre i estudis molt potents vinculats a la biotecnologia i al sector metal·lúrgic, entre altres.

Es tracta de projectes molt diferents, però tots ells reflecteixen com la integració de capacitats multisectorials i multitecnològiques avança de manera accelerada cap a una visió holística, obrint una nova perspectiva innovadora que busca aportar les millors solucions per a les necessitats cada cop més complexes de les empreses i de la societat. Espero que trobeu interessants els continguts i us trasllado en nom de tot l’equip d’Eurecat els millors desitjos per a 2022.

Xavier Torra
President d’Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya