El Mobile World Congress ha tornat a “ser el referent que era a nivell de quantitat i qualitat de visitants i d’expositors” i ha mostrat propostes “més properes al mercat i més intel·ligibles”, un fet que ha contribuït a què sigui una edició “més fàcil d’entendre i més atractiva per al públic, tant per als visitants com per als compradors”, ha subratllat avui el director general de Negoci del centre tecnològic Eurecat, Miquel Rey.
En la seva opinió, l’evolució dins del congrés de l’espai 4YFN “a nivell de les start-ups i d’inversions d’un munt de països ha fet que sigui molt interessant i ha posat en relleu que l’ecosistema català de les start-ups i innovació funciona, ja que, no només n’hi ha més, sinó que aporten noves solucions i es creen empreses i hubs d’innovació que actuen globalment”.
En conjunt, ha estat un any de moltes aplicacions en l’àmbit de salut, com les que ha mostrat Eurecat en el seu estand en el congrés, amb solucions que combinaven intel·ligència artificial, realitat virtual, dispositius i altres innovacions, a més de connectivitat segura i sense latència, com 5G i 6G.
El MWC ha aplegat enguany “multitud de serveis al cloud, serveis a l’edge i operadores que estan desplegant aquests nous serveis usant 5G”, així com “aplicacions de bessons digitals en diferents àmbits sectorials; aplicacions d’intel·ligència artificial i, com era d’esperar també, diverses aplicacions de realitat virtual i realitat augmentada en l’entorn del metavers amb dispositius que permeten tenir aquesta experiència immersiva”, ha afegit el director de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas.
El congrés s’ha convertit en un “aparador de les tecnologies, de les seves aplicacions i, a més, de com van evolucionant”, ha destacat, per la seva banda, la directora científica de l’Àrea Digital d’Eurecat, Eugenia Fuenmayor. En la passada edició, ha afegit, “el gran protagonisme va ser del 5G; enguany, encara hi ha molt sobre tecnologia del 5G, sobre xarxes i sobre serveis, però més que això, són aplicacions de les quals la seva base és el 5G”.
“Ara estem en ple auge del metavers, que és el que més ha cridat l’atenció, i de fet ha estat difícil entrar a les demos, perquè hi havia cua de gent esperant en el congrés, on un altre punt d’interès, a més del metavers, han estat els robots”, remarca la directora científica de l’Àrea Digital d’Eurecat.
D’acord amb el director de Màrqueting d’Eurecat, Carles Fradera, el MWC “ha evolucionat d’una fira de tecnologia a una fira de l’aplicació de les tecnologies de la mobilitat per a un consumidor que viu i actua de forma diferent”. En aquest sentit, “l’evolució perquè les comunicacions puguin ser massives, concurrents i amb mínimes latències permet un salt molt rellevant en el tipus d’aplicacions”, ha assenyalat.
Els operadors “requereixen aliances per fer més atractiva la seva oferta i aconseguir ingressos addicionals i fidelització” i això “constitueix una oportunitat única per a les empreses de nínxol”, ha exposat.
Per a la responsable de la innovació amb l’ecosistema start-up del centre tecnològic Eurecat, Gemma Batlle, aquest MWC ha estat realment “el de la recuperació després de la Covid-19, un esdeveniment amb molts visitants i amb la participació de moltes empreses catalanes amb innovacions que es fan des d’aquí”, on ha quedat palès el paper dels hubs que s’han implantat recentment a Catalunya, fet que “atrau l’ecosistema innovador en múltiples àmbits, establint-se aliances entre hubs i start-ups”.