El centre tecnològic Eurecat participa, en el marc del consorci europeu AICCELERATE, en el desenvolupament d’un model intel·ligent d’atenció hospitalària basat en el núvol que combina intel·ligència artificial, robòtica social i integració de dades d’última generació en un motor adaptable i escalable per optimitzar els processos hospitalaris i millorar la qualitat de l’atenció al pacient.

La innovació “amplia les solucions digitals compatibles amb intel·ligència artificial per a diferents casos d’ús hospitalari, dirigides a millorar l’atenció al pacient, la gestió dels hospitals i a donar resposta als reptes del sistema sanitari en aspectes com ara les cures intensives, les urgències, els quiròfans o l’atenció domiciliària”, explica el responsable d’Innovació de la Unitat de Salut Digital d’Eurecat, Jordi Escuder.

Així mateix, ofereix “múltiples funcions que van des de la millora del seguiment dels pacients o la logística de medicaments fins a l’optimització dels fluxos de treball quirúrgics, entre d’altres”, afegeix Jordi Escuder.

Així, com explica el director de Tecnologies de Salut d’Eurecat, Felip Miralles, “enfront de les solucions actuals que es limiten a aplicacions aïllades, AICCELERATE ofereix un model escalable i flexible que contempla l’intercanvi de dades, la integració, la privadesa i l’ètica per garantir una millor adopció de la intel·ligència artificial a l’atenció sanitària”.

L’adaptabilitat del model a diversos entorns clínics es prova amb tres pilots a cinc hospitals europeus, entre els quals hi ha l’Hospital Sant Joan de Déu Barcelona.

Al projecte, Eurecat lidera la recollida de dades mitjançant dispositius portàtils i robots socials, que se sumen a les dades hospitalàries per millorar les prediccions del sistema intel·ligent.

Com explica el director de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, “el desenvolupament de robots socials, capaços d’interactuar amb pacients i familiars, és ara un element més de l’ecosistema de salut digital juntament amb elements de la Internet de les Coses i wearables, destinats a millorar, per exemple, la monitorització remota de pacients de Parkinson o el seguiment de pacients pediàtrics crònics i pal·liatius al seu domicili”.

Bessons digitals per millorar la gestió dels hospitals

Les operacions i processos dinàmics dels hospitals es visualitzaran a través de Digital Twins (bessons digitals) que, juntament amb els models d’intel·ligència artificial basats en dades, conduiran a millorar la presa de decisions en la gestió d’hospitals i sistemes de salut, així com a incorporar nous serveis i processos i incrementar la qualitat en l’atenció mèdica.

En el cas de l’Hospital Sant Joan de Déu, utilitzarà la implementació de bessons digitals als dos pilots que desplegarà centrats, per una banda, en la gestió de fluxos hospitalaris i la predicció d’esdeveniments adversos per a pacients cardíacs i, de l’altra, en l’optimització dels processos assistencials de pacients crònics i pal·liatius pediàtrics neurooncològics.

El consorci del projecte AICCELERATE, coordinat per l’Hospital Universitari d’Hèlsinki (HUS), el formen 16 socis de 8 països europeus diferents. El projecte compta amb el finançament de la Comissió Europea al programa de recerca i innovació Horizon 2020.