Els museus del Paisatge dels Genis potencien aquesta tardor les seves experiències de turisme cultural adreçades a famílies. Fins a quinze activitats especialitzades en turisme familiar configuren una oferta atractiva per a un públic, amb nens i nenes petits, que vulguin conèixer els paisatges de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre que van resultar essencials en la vida i l’imaginari de genis artístics com Antoni Gaudí (Reus), Joan Miró (Mont-roig del Camp i Miami Platja), Pablo Picasso (Horta de Sant Joan) i Pau Casals (El Vendrell).

L’oferta per al públic familiar inclou des de tallers creatius i musicals, a visites dinamitzades, visites teatralizades, escape rooms així com jocs digitals, i es mantindrà estable durant tot l’any. A més, el Paisatge dels Genis organitza, des de la seva Oficina Tècnica gestionada per Eurecat, experiències i propostes per a famílies, entre les quals hi ha el “Touring per a famíles”, una ruta que es pot fer per lliure, en vehicle particular. La ruta consta de quatre etapes que permeten descobrir les quatre destinacions que van inspirar quatre genis universals al sud de Catalunya: Reus, Mont-roig del Camp, Horta de Sant Joan i El Vendrell. Cada etapa inclou la visita al museu dedicat al geni “Km 0” de cada etapa i propostes d’art, natura, gastronomia i inspiració.

Activitats especialitzades per al públic familiar

Les activitats que s’inclouen en l’oferta especialitzada en famílies del Paisatge dels Genis al Gaudí Centre de Reus són la visita dinamitzada “Observem, escoltem i toquem en família” en la que es pot descobrir qui era l’arquitecte Antoni Gaudí, l’activitat lliure “L’enigma de Takeshi Nazo” per fer en grup i descobrir el tresor que aquest japonès va deixar al centre, l’activitat dinamitzada “Descobrim l’Antoni, del geni a la persona”, el taller infantil de ceràmica “Decora la teva rajola fent servir la trepa” i el joc digital “GaudiReus” per endinsar-se al Gaudí Centre i al patrimoni reusenc superant diferents reptes per aconseguir una recompensa.

El Mas Miró de Mont-roig del Camp ofereix diferents opcions per conèixer-lo, el taller familiar “Descobreix el Mas Miró en família” en el qual es descobreixen els indrets del mas que va allotjar i inspirar Joan Miró al llarg de tota la seva vida, una visita teatralitzada acompanyats de la seva masovera, i el joc familiar digital a través del mòbil per visitar el mas per lliure.

Al Vendrell, el Museu Pau Casals compta amb una visita teatralitzada per descobrir la casa de Pau Casals de la mà de diferents personatges, amb la visita dinamitzada “Sigues músic per un dia” en la que els participants aprenen a tocar el violoncel després de conèixer la figura de Pau Casals acompanyats d’un músic amic seu, i amb el taller familiar “Els tresors d’en Pau”, una sessió de música participativa.

D’altra banda, al mateix municipi, la Casa Nadiua Pau Casals organitza l’activitat familiar “Les joguines de Pau Casals” per descobrir a què jugava de petit i els primers instruments del mestre, i el taller “M’expliques un conte? La Carbasseta” per conèixer la història del violoncel·lista i un instrument peculiar com la Carbasseta.

Finalment, a les Terres de l’Ebre, l’Ajuntament d’Horta de Sant Joan compta amb les visites guiades “Descobreix els Indrets Picassians” al Parc Natural dels Ports i al poble d’Horta de Sant Joan, que recorren els llocs més significatius vinculats a Picasso, des de la cova on pintava fins el cafè on l’artista jugava al domino.

Tant el Gaudí Centre a Reus, com el Mas Miró a Mont-roig del Camp-Miami Platja i el Museu Pau Casals al Vendrell son equipaments que compten amb el segell de Turisme Familiar, certificat per l’Agència Catalana de Turisme, la qual cosa vol dir que compten amb serveis adaptats a les necessitats de les famílies amb infants. De fet, la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre són una destinació especialitzada per al públic familiar. Entre d’altres eines, disposa de la webapp Trip&Kids una plataforma tecnològica amb les experiències i activitats per a famílies de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre, creada en el marc del projecte PECT TurisTIC en Família pel centre tecnològic Eurecat juntament amb el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.