La Conferència Anual de l’Associació Europea d’Organitzacions de Recerca i Tecnologia (EARTO) ha posat en relleu aquesta setmana a Barcelona el gir dels centres tecnològics cap a la generació de tecnologia més sostenible i més digital, que tingui un major impacte en les empreses, en l’economia i en la societat.
“Estem preparats per a tots els reptes importants que es preveuen en l’agenda de la UE, inclosa la nova Agenda d’Innovació de la UE, la nova estratègia de la UE sobre Infraestructures Tecnològiques i els nous desenvolupaments clau de la política industrial i digital, com la Llei Europea de Xips”, ha afirmat el president d’EARTO, Antti Vasara, a l’obertura de la conferència.
La secretària general d’Innovació del Ministeri de Ciència i Innovació del Govern d’Espanya, Teresa Riesgo, ha destacat “la cooperació i la col·laboració” com a elements “requerits per solucionar els reptes als quals estem fent front els darrers anys”.
Es tracta de “donar valor als centres tecnològics per tal que puguin actuar com a dinamitzadors d’aquesta transició digital i verda”, de forma que puguin facilitar “infraestructures tecnològiques clau, on les empreses i fonamentalment les pimes puguin utilitzar tecnologies que encara no estan madures per anticipar-se al mercat”, ha manifestat el director de Desenvolupament Internacional i Programes Públics del centre tecnològic Eurecat, Joan Guasch.
La sessió de benvinguda ha comptat també amb la intervenció del conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat de Catalunya, Roger Torrent, i de la vicepresidenta executiva de la Comissió Europea per a l’era digital, Margrethe Vestager.
El rol dels centres tecnològics en la doble transició europea
En el marc de la Conferència Anual d’EARTO, que ha estat organitzada aquest any pel centre tecnològic Eurecat, l’analista de polítiques de l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic (OCDE) Philippe Larrué ha presentat els resultats de l’estudi sobre la contribució dels centres tecnològics a la recuperació socioeconòmica, la resiliència i la doble transició.
Segons el director executiu de la Federació Espanyola de Centres Tecnològics (FEDIT), Áureo Díaz-Carrasco, “el paper dels centres tecnològics en aquesta transició en la qual estem immersos té un doble vessant, econòmic i social”.
“No som organismes de recerca que treballem només amb el benefici econòmic dels nostres clients, sinó que necessitem un retorn social” i, en aquest sentit, “aquesta transició digital i verda necessita els centres tecnològics amb un paper molt més rellevant”, ha subratllat.
En l’àmbit de la mitigació i l’adaptació al canvi climàtic, el director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, ha destacat que els centres tecnològics “tenen també la capacitat d’establir un enfocament més enllà de la tecnologia per abordar el problema de manera sistèmica” i, per tant, “de fer un enfocament interdisciplinari per aplicar diverses tecnologies i hibridar-les per generar impacte positiu”.
“Hem de ser capaços de valoritzar les tecnologies des de la idea fins que arriben a tenir una aplicació en benefici de la societat”, com per exemple en el projecte IMPETUS, que genera metodologies d’adaptació al canvi climàtic, ha remarcat Miquel Rovira.
La Conferència Anual d’EARTO reuneix cada any a més de 200 participants de tots els agents i institucions d’R+I de la Unió Europea. Amb ponents d’alt nivell de la Comissió Europea i altres institucions clau, així com membres d’EARTO i representants del sector, la Conferència d’EARTO és un punt de trobada d’intercanvi d’opinions i d’informació sobre les polítiques i el finançament de la UE.
La xarxa d’EARTO reuneix a 150.000 investigadors i enginyers de més de 20 països altament qualificats que gestionen una àmplia gamma d’infraestructures d’innovació.