El Centre de Congressos TecnoCampus, Mataró, acollirà el proper 19 d’octubre, a partir de les 16.00 hores, la jornada d’innovació “Transició digital i sostenible de la cadena de valor tèxtil i moda a Catalunya”, on persones expertes, empreses i organitzacions del sector analitzaran el significat i l’abast del repte de transició digital i sostenible, així com les oportunitats per facilitar el procés cap aquesta transformació. Les inscripcions estan obertes gratuïtament en aquest enllaç.

Durant la jornada, també es donaran a conèixer experiències reals d’empreses i noves tecnologies que faciliten els processos de digitalització i transició sostenible. En el decurs de l’esdeveniment, s’atorgaran també els premis Reimagine Textile a les iniciatives més innovadores de les startups del sector tèxtil i de la cadena de valor tèxtil i moda.

La jornada s’inscriu dins de Reimagine Textile, el programa d’innovació empresarial dirigit al sector del tèxtil impulsat per l’Ajuntament de Mataró, el TecnoCampus i el centre tecnològic Eurecat i que ha posat a disposició de persones emprenedores, startups i empreses del sector tèxtil les primeres instal·lacions d’incubació i FabLAB (laboratori de fabricació i prototipatge tèxtil) per a la generació de noves empreses  amb noves propostes de valor i prototipatge de productes innovadors.

Des del punt de vista de la competitivitat del sector, Reimagine Textile aporta nous models de negoci sostenibles i digitals, innovació en la generació de nous materials i funcionalitats en el teixit.

La incubadora i Fablab Reimagine Textile han configurat un ecosistema d’innovació que proporciona l’entorn tecnològic, el coneixement, els contactes i oportunitats de finançament per facilitar el desplegament de noves oportunitats, tant per a joves empreses com per a empreses consolidades obertes a la innovació i a la sostenibilitat. En aquest sentit, Mataró i el Maresme, bressol del tèxtil a Catalunya, esdevenen un hub d’innovació com a clau de transició ecològica i transformació digital del sector.

Previ a la jornada, en el marc d’ACTE, es durà a terme una sessió de treball on els referents actuals de la política industrial de les principals ciutats catalanes de tradició tèxtil -Mataró, Sabadell, Igualada, Terrassa i Manresa-, conjuntament amb les presidències dels gremis, clústers i centres tecnològics especialitzats en la cadena de valor del tèxtil i moda, compartiran experiències territorials de desenvolupament econòmic del sector i identificaran conjuntament reptes de present i de futur, per enfortir la competitivitat empresarial en un moment conjuntural en el que s’experimenta una tornada de la producció de kilòmetre zero.

Un exemple de l’actual col·laboració d’aquest ecosistema públic-privat d’àmbit supralocal en el marc del tèxtil i moda és la plataforma www.cooperatextil.com, que posa en contacte l’oferta i la demanda de producció tèxtil a Catalunya. Actualment, aquesta plataforma està incorporant noves funcionalitats, com una borsa de treball, un apartat de formació i un apartat de serveis per a la transformació digital; en el marc del projecte Cooperatextil 4.0 liderat per l’Ajuntament de Mataró, dins del Programa Treball, Talent i Tecnologia de la Diputació de Barcelona. CooperaTèxtil 4.0 és un impulsor actiu de la Jornada, sumant-se a aquest ecosistema del tèxtil i moda.

La jornada compta amb el patrocini d’empreses de la cadena de valor tèxtil, concretament la firma de moda Bobo Choses com a patrocinador SYLVER, el fabricant de teixit tècnic SportWearFabrics i la marca de moda Colibrí com a patrocinadors BRONZE. De la mateixa manera, patrocina EPSON, empresa amb solucions per a la digitalització del sector tèxtil, com a patrocinador BRONZE.