El centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Sant Joan de Déu i The Collider, el programa d’innovació de Mobile World Capital Barcelona (MWCapital), han creat la companyia Ephion Health, que comercialitzarà la primera plataforma digital que permet monitorar, mitjançant intel·ligència artificial, l’evolució de pacients amb malalties que afecten la mobilitat, que es calcula que suposen almenys un 25 per cent de la població.

La plataforma, desenvolupada per Eurecat i transferida a Ephion Health dins de la seva activitat de valorització de tecnologies, ha estat validada amb persones que pateixen distròfia muscular de Duchenne, en el marc del projecte 6MWT+ (The Six Minutes Walk Test Plus System), finançat i recolzat des del 2019 per EIT Health.

Actualment, la plataforma permet quantificar la mobilitat i la capacitat funcional dels pacients, mitjançant la integració de fins a vuit tipus de sensors biomecànics i fisiològics que permeten recollir fins a cinc tipus de variables.

Aquestes dades són recollides mitjançant una aplicació mòbil i es transmeten de manera segura i anonimitzada als servidors de la companyia. Finalment, les dades s’analitzen mitjançant algorismes d’intel·ligència artificial i s’obté un únic índex (puntuació de 0 a 100), que està relacionat directament amb l’estat de salut del pacient.

D’aquesta manera, el programari d’Ephion Health permet “monitorar el pacient de manera objectiva i precisa, ja sigui a l’hospital o remotament”, destaca la investigadora d’Eurecat i CTO (Chief Technology Officer) de la companyia, Mireia Claramunt.

“La capacitat de moure’s amb facilitat i de realitzar tasques del dia a dia és la primera cosa que es deteriora a causa d’un gran nombre de malalties”, per la qual cosa “millorar, restituir o fins i tot frenar la pèrdua progressiva d’aquestes facultats vinculades a la mobilitat i a la capacitat funcional és el principal interès de la majoria dels pacients”, afegeix el també investigador d’Eurecat i CSO (Chief Strategy Officer) d’Ephion Health, Sebastian Idelsohn.

L’objectiu d’Ephion Health “és ampliar el nombre de malalties que poden ser monitorades amb la plataforma”, per la qual cosa s’han engegat dos nous estudis clínics amb pacients de malalties neuromusculars als hospitals de la Santa Creu i Sant Pau i Sant Joan de Déu i un tercer pilot en col·laboració amb Quirón Salud per monitorar el risc de caigudes de gent gran, avança el CEO d’Ephion, Quique Llaudet.

En aquest sentit, estudis preliminars realitzats per Ephion Health apunten que l’ús d’aquesta tecnologia a la pràctica clínica “pot permetre un estalvi en el sistema de salut europeu d’almenys mil milions d’euros”, subratlla el COO (Chief Operating Officer) d’Ephion, Joe Zakzeski.

Així mateix, el director de la unitat de Digital Health d’Eurecat i assessor científic de la companyia, Felip Miralles, destaca que mitjançant la tecnologia d’Ephion, s’aconseguiria a més accelerar la investigació clínica “facilitant el desenvolupament de nous fàrmacs per a malalties que afecten la mobilitat dels pacients de manera més ràpida i econòmica”. Per això, Ephion Health ofereix la seva plataforma a empreses farmacèutiques per al desenvolupament i la introducció d’endpoints digitals als seus assajos clínics.

Actualment, per mesurar la mobilitat i la capacitat funcional, s’utilitzen qüestionaris on els pacients poden puntuar les seves facultats. Aquestes opinions són útils per als professionals de la salut, però presenten limitacions pel seu caràcter subjectiu. Per tal d’obtenir dades més objectives sobre la mobilitat i capacitat funcional dels pacients també es duen a terme tests funcionals. En un, el pacient camina per un passadís de l’hospital i el clínic en valora la seva mobilitat. Aquests tests són àmpliament utilitzats en la investigació i la cura clínica, però continuen presentant un grau de subjectivitat, no són totalment precisos, requereixen la col·laboració òptima del pacient i s’han de realitzar a l’hospital davant la presència d’un avaluador clínic.

Ephion Eurecat

 

Una plataforma validada amb pacients de distròfia muscular de Duchenne

La plataforma d’Ephion Health va ser desenvolupada i validada amb pacients de distròfia muscular de Duchenne (DMD) a l’Hospital Sant Joan de Déu, dins del projecte europeu 6MWT+ (The Six Minutes Walk Test Plus System) gràcies al suport financer, formació i accés a la xarxa europea d’innovadors d’EIT Health, la major comunitat d’innovadors líders en l’àmbit de la salut, que compta amb el suport de l’Institut Europeu d’Innovació i Tecnologia (EIT), un organisme de la Unió Europea.

Coordinat per Eurecat, en el projecte van participar també l’hospital Rigshospitalet, de Copenhaguen, la Universitat de Barcelona, ​​l’Associació de famílies Duchenne Parent Project Spain i l’empresa consultora especialitzada en el sector salut Genesis Biomed.

Aquesta malaltia genètica afecta sobretot homes i provoca la pèrdua progressiva de massa muscular, per la qual cosa els pacients de DMD experimenten una disminució gradual de la mobilitat. S’estima que a Europa hi ha uns 40.000 pacients que pateixen aquesta distròfia.

Gràcies a l’ús de la plataforma d’Ephion Health, el personal mèdic va poder seguir l’evolució dels pacients de manera més precisa i sensible, permetent un tractament més personalitzat i eficaç. La plataforma d’Ephion Health per al seguiment de pacients de DMD ja ha estat validada clínicament i està en procés de certificació, per la qual cosa estarà disponible al mercat en els propers mesos.

Podeu veure el vídeo d’Ephion Health en aquest enllaç