El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) busca voluntaris a Catalunya per participar en el projecte europeu MoTiV, que analitzarà el valor del temps de viatge dels usuaris de transports col·lectius, com el metro, el tramvia o l’autobús; de transport privat, com el cotxe, la motocicleta o la bicicleta, així com els desplaçaments a peu.

L’objectiu del projecte és dissenyar uns sistemes de transport més adaptats a les necessitats dels usuaris, tant des d’una perspectiva econòmica, com també des del punt de vista de les motivacions, preferències i comportaments.

Amb aquesta finalitat, s’ha impulsat la campanya #Viatjoper1MotiV, que necessita la participació de 5.000 voluntaris a nivell europeu perquè registrin i valorin almenys un viatge al dia durant 14 dies consecutius o alterns, mitjançant l’aplicació mòbil Woorti. El propòsit de l’app és recollir dades per comprendre com els usuaris valoren el seu temps de viatge i els factors que influeixen en la seva experiència.

De moment, la campanya, que finalitzarà el mes d’octubre, ja ha avaluat més de 23.000 viatges, que abasten el transport col·lectiu, el privat i els desplaçaments a peu. Fins ara, a Catalunya s’han implicat un total de 200 usuaris i l’objectiu és arribar als 700.

En paraules del director de la Unitat de Big Data i Data Science d’Eurecat, Marc Torrent, l’aplicació Woorti “és la plataforma que ens permet recollir dades de mobilitat i de comportament rellevants a nivell europeu, per posteriorment analitzar-les i creuar-les” i, d’aquesta manera, “extreure patrons i realitzar recomanacions a la comunitat europea sobre com millorar els modes de transport”.

L’app posa a disposició dels usuaris la possibilitat de registrar els seus desplaçaments amb l’objectiu de conèixer millor en què inverteixen el seu temps de viatge i avaluar les seves decisions de mobilitat, trobar alternatives i millorar l’ús del seu temps. L’experiència es pot valorar en l’àmbit de la productivitat, el benestar i la forma física.

El projecte “introdueix una nova definició i metodologia per a l’estimació del valor del temps del viatge (VTT en les seves sigles en anglès del concepte Value of Travel Time), és a dir, del valor del temps que les persones passen en itinerància”, explica l’investigador de la Unitat de Big Data i Data Science d’Eurecat, Ludovico Boratto, “des d’una perspectiva no només econòmica, sinó també tenint en compte motivacions, preferències i comportaments de l’usuari”.

La campanya #Viatjoper1MoTiV compta amb la col·laboració a Catalunya de tres associacions (Bicicleta Club de Catalunya, Railgrup i Catalunya Camina), dues empreses (Torrot i Muving) i l’Autoritat de Transport Metropolità (ATM).

El projecte, coordinat per la Universitat de Zilina (Eslovàquia), s’emmarca dins del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i, a banda d’Eurecat, també hi participen socis de Bèlgica, Croàcia, Finlàndia, França, Noruega, Portugal, Eslovàquia i Suïssa.

Pots inscriure’t a la campanya #Viatjoper1MotiV al següent enllaç