El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) desenvolupa un projecte que aplicarà Intel·ligència Artificial a les explotacions ramaderes del sector porcí per incrementar la producció i la competitivitat, en col·laboració amb el grup d’empreses OPP Group, dedicades a l’acompanyament i a la transferència de coneixement per a la millora tecnològica i productiva del sector porcí, que provarà les tecnologies a les granges de producció comercial gestionades pel grup.

En paraules del director de la Unitat de Sistemes Intel·ligents de Gestió d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, “l’analítica avançada de dades aplicada al sector agroalimentari estarà a disposició i ha de ser clau per a l’optimització de sistemes de producció, la gestió eficient de recursos i el foment de nous serveis i models de negoci”, tal com recull el projecte, que es presentarà a la Fira Agrària de Sant Miquel de Lleida.

En concret, el projecte, que està cofinançat pel Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER) de la Comissió Europea i pel Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació de la Generalitat de Catalunya, té com a objectiu facilitar l’eficiència i la productivitat dels processos productius mitjançant una anàlisi adequada de les dades, així com assessorar les empreses del sector en la definició i la implantació de les seves estratègies digitals i tecnològiques.

“El sector agroalimentari i el medi rural s’estan convertint en un perfecte camp de proves de multitud de solucions i innovacions” i, a més, en els pròxims anys “s’espera que sigui on més creixin solucions de robòtica, d’automatització i de digitalització”. Segons Anzaldi, “estem a l’inici d’una nova etapa en la qual la Intel·ligència Artificial, juntament amb l’anàlisi massiva de dades i una major capacitat de processament, fa possible la presa de decisions de forma eficient en la gestió diària de les explotacions i la indústria agroalimentària”.

“Iniciatives com la impulsada en granges porcines contribueixen a conscienciar sobre les necessitats de digitalització, formació, intercanvi de coneixement i transformació de negoci per al sector agroalimentari i el medi rural, així com afavorir la valorització de les dades”, explica el director de la Unitat de Sistemes Intel·ligents de Gestió d’Eurecat.

En aquest projecte, “a més d’aportar la seva àmplia experiència i coneixement expert, el grup d’empreses OPP Group facilitarà la demostració de les tecnologies utilitzades a les granges comercials que gestiona”, afegeix Anzaldi.

Internet de les Coses per millorar la productivitat dels cultius

A més, Eurecat presentarà el projecte IoECrops com a exemple d’aplicació de la Internet de les Coses (IoT) i la interoperabilitat per a la millora productiva en explotacions de cultius extensius.

IoECrops ha desenvolupat nous sensors d’alta precisió per a densitat de sembra i geoposicionament, sensors per a monitoratge de cultius i un sistema de control de fertirrigació, els quals, juntament amb la interoperabilitat amb la maquinària agrícola, ha permès una millor integració i desplegament de nous serveis per millorar la gestió.

El projecte forma part de la Comunitat RIS3CAT de Tecnologies de la Producció Agroalimentària (COTPA), finançada pel programa operatiu Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER).

L’investigador principal d’IoECrops, Josep Pijuan, de la Unitat de Sistemes Intel·ligents de Gestió d’Eurecat, presentarà el projecte durant la Jornada de la comunitat de tecnologies de la producció agroalimentària, el 27 de setembre en el marc de la fira.

Per parlar del present i el futur de la tecnologia en el sector, el mateix dia, el director de la Unitat de Sistemes Intel·ligents de Gestió d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, participarà en la Jornada d’innovació tecnològica en el sector agrícola, organitzada pel Cercle Tecnològic de Catalunya (CTecno) i el Clúster Digital.