El centre tecnològic Eurecat ha assajat la integració de l’electrònica i els materials plàstics per generar nous productes d’alt valor afegit més sostenibles, amb pes reduït, sensors integrats i prestacions avançades, a una planta que ha instal·lat a la seva seu de Cerdanyola i que fabrica aquestes peces amb una tecnologia capdavantera coneguda com plastrònica.

“Es tracta d’una innovació amb una gran demanda i importància en sectors com l’automoció, l’aeronàutica, el packaging, l’electrònica de consum, mèdic o esportiu”, explica la cap de Desenvolupament de negoci del Mercat d’Indústria de Base i Béns d’Equip, Eva Fité, qui destaca que aquesta tecnologia “és una oportunitat creixent per a les indústries de béns d’equip, béns de consum i eines electròniques de mà o light tools”.

Segons apunta el cap de la línia In Mold Electronics de la Unitat de Functional Printing and Embedded Devices d’Eurecat, Iker Arroyo, “mitjançant la combinació de la impressió funcional i la hibridació de components electrònics amb processos de transformació més tradicionals com la injecció, és possible aconseguir dispositius lleugers, amb noves funcionalitats integrades en peces de geometries complexes”.

Així doncs, la plastrònica “ofereix a les empreses la possibilitat de crear productes d’alt valor afegit que incorporin serveis més complexos, que connectin entre ells per compartir informació a temps real, amb multitecnologia i que incorporin dissenys atractius i funcionals que, a més, poden ser fabricats a gran escala”, detalla Iker Arroyo.

En paraules del cap de la Unitat de Functional Printing and Embedded Devices d’Eurecat, Paul Lacharmoise, “l’ús d’aquesta tecnologia permet un nivell d’integració dels components que té com a resultat unes peces més lleugeres, més compactes i amb mides més reduïdes”. La plastrònica “representa una revolució que dona resposta a les necessitats i als reptes de la nova mobilitat”, afegeix.

Aquest és el cas de la línia pilot de fabricació de peces injectades desenvolupada per al sector de l’automòbil en el projecte PLASTFUN, que inclouen efectes lumínics integrats amb circuits impresos que contenen LEDs i, per altra, els avenços en la nanotexturització de peces amb sensòrica impresa integrada.

El cap de la Unitat de Functional Printing and Embedded Devices d’Eurecat  remarca que aquesta tecnologia, també coneguda com a In-Mold Electronics, “és d’especial rellevància per al sector de la mobilitat, perquè permet dur a terme desenvolupaments de nous productes més intel·ligents, més eficients i també més sostenibles”.

En aquest sentit, Eurecat “ha desenvolupat en els últims temps unes capacitats, competències, know how i infraestructures en l’àmbit de la plastrònica que situen la nostra entitat com un referent, inclús internacional, en aquestes tecnologies”, especifica Paul Lacharmoise.

La primera planta de plastrònica del Sud d’Europa

Situada a Cerdanyola del Vallès, la planta pilot de plastrònica d’Eurecat és la primera d’aquestes característiques a Europa i permet a les empreses del territori desenvolupar nous productes amb aquestes tecnologies i adquirir el coneixement necessari per a la seva producció industrial rendible. Està composada per dues sales blanques que permeten la combinació ordenada de diferents processos de fabricació. Una està dedicada a la impressió i l’electrònica i l’altra, als processos plàstics.

La plastrònica permet desenvolupar productes amb superfícies funcionals a uns costos de manufactura competitius, fabricats en base a la combinació de multitecnologia i multiprocés. A més, des de la perspectiva de la sostenibilitat, els processos de fabricació dels components electrònics convencionals generen uns residus que en la impressió electrònica no es produeixen, de manera que l’empremta de carboni dels processos comparativament en pes específic és inferior. Addicionalment, aporta una considerable reducció dels consums energètics, afavorint la competitivitat de la indústria.