El centre tecnològic Eurecat participa en diferents projectes adreçats a la reducció d’emissions de gasos d’efecte d’hivernacle, com el consorci europeu SunCoChem, que potencia la recuperació del CO2 de la indústria química per a la generació de nous productes, així com en el desenvolupament d’un dispositiu de captura de diòxid de carboni atmosfèric, mitjançant una reacció química que el converteix en carbonat.

Emmarcat dins del concepte de química sostenible, el projecte europeu SunCoChem, coordinat per Eurecat, desenvolupa un reactor per fabricar productes químics a partir d’energies renovables a partir del CO2 recuperat de la mateixa indústria química i amb l’ajuda d’energia solar.

L’objectiu del projecte és desenvolupar i proporcionar a la indústria química una “alternativa sostenible a la producció de productes químics amb combustibles fòssils”, explica la coordinadora científica del projecte SunCoChem, la Dra. Miriam Diaz de los Bernardos, de la Unitat de Tecnologia Química d’Eurecat.

La innovació de SunCoChem, que està basada en el disseny d’un dispositiu autosuficient per a la captura i conversió de CO2 en una sola unitat, permetrà rebaixar costos, reduir emissions de CO2 i millorar l’eficiència de conversió d’energia de la llum solar per a la creació de substàncies químiques.

A més, la solució impulsada pel projecte tindrà un impacte important en la reducció de la dependència de la indústria química europea en relació amb les matèries primeres de carboni.

Un dispositiu per capturar diòxid de carboni atmosfèric

Les instal·lacions d’Eurecat a Tarragona acullen el projecte CAPTACO2, que juntament amb la Fundació Greennova i la Universitat Rovira i Virgili (URV) està desenvolupant un dispositiu de captura de diòxid de carboni atmosfèric, mitjançant una reacció química que converteix el diòxid de carboni en carbonat.

El projecte “combina la captura de diòxid de carboni de l’atmosfera amb economia circular i l’aprofitament de recursos, un fet que és especialment positiu des del punt de vista de la reducció de les emissions”, destaca el director de Tecnologia Química d’Eurecat i investigador del Departament d’Enginyeria Química de la URV, Ricard Garcia Valls.

El desenvolupament tècnic del projecte CAPTACO2 es basa en el treball previ de la doctora Adrianna Nogalska en la seva tesi, “Adsorció ambiental de CO2 a través de contactors de membrana”, el contingut de la qual posa les bases per a l’ús de certes membranes especials de polisulfona, patentades, que actuen com una fulla artificial.

El projecte CAPTACO2 persegueix la lluita contra el canvi climàtic de forma no lucrativa, un dels objectius de la Fundació Greennova. En paraules del seu fundador i director, Sebastià Carrión, “l’excés de gasos d’efecte hivernacle a l’atmosfera està accelerant l’escalfament global; a més de reduir les emissions globals haurem de netejar la nostra atmosfera si volem reduir els danys que causarà el canvi climàtic”.

L’hidrogen verd, l’aprofitament del biogàs, la captura de gasos, les bateries, els nous materials i la digitalització, entre els nous avenços tecnològics que impulsen la descarbonització

Les tecnologies facilitadores de la descarbonització “són variades i és molt important reduir-ne els costos i augmentar-ne la robustesa, però la millor opció és sempre la prevenció i l’eficiència de processos que eviti emissions”, a partir de l’hidrogen verd, l’aprofitament del biogàs, el desenvolupament de bateries per a l’emmagatzematge d’energia renovable, les tecnologies avançades de separació i captura de gasos, els nous materials, les tecnologies digitals, i qualsevol acció que optimitzi els processos,  segons el director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira.

Tal com explica, “la neutralitat climàtica té lloc quan les emissions de gasos amb efecte d’hivernacle estan balancejades per una eliminació equivalent de l’atmosfera en un determinat període de temps”. En aquest aspecte, Europa s’ha marcat com a meta aconseguir la neutralitat climàtica l’any 2050 i està promovent un conjunt de mesures englobades en l’anomenat Fit for 55 que han de permetre accelerar l’objectiu de reducció de gasos amb efecte d’hivernacle de l’actual 40 per cent fins a un 55 per cent, en relació a les emissions en el període de 1990 a 2030. L’economia circular i les fonts d’energia renovables són claus per aconseguir aquestes fites.

L’escalfament atmosfèric, entre altres impactes, està modificant els patrons climàtics i provocant que augmenti el nivell del mar, amb efectes que plantegen riscos cada vegada més greus per als ecosistemes, la salut humana i l’economia del planeta.