El centre tecnològic Eurecat ha creat una de les primeres aplicacions d’ús de models de l’estat de l’art d’estimació de profunditat amb Intel·ligència Artificial per generar mapes de profunditat 360 d’alta resolució, a partir únicament d’imatges monoscòpiques o 2D, que permet automatitzar i optimitzar processos al sector de la postproducció audiovisual per a la realitat virtual.

En concret, aquesta tecnologia, que es pot veure aquesta setmana a l’estand del centre tecnològic a la fira ISE, a Barcelona, “és capaç d’estimar la profunditat de l’escena dins d’una imatge 360 amb molt alta resolució a partir de contingut que no ha estat originalment gravat en 3D, creant un format de visió estereoscòpic i, fins i tot, 3D, amb llibertat de moviments, proporcionant una experiència més immersiva”, explica el cap de la línia de recerca en Tecnologies de la Imatge d’Eurecat, el Dr. Rafael Redondo.

La nova eina intel·ligent, que incorpora models d’aprenentatge profund o deep learning, permet la segmentació de forma automàtica d’elements, per exemple, per a la inserció d’infografies de forma més intel·ligent, respectant la profunditat de les figures. També ofereix a l’usuari l’experiència enriquida de moure’s lliurement per l’espai amb sensació tridimensional.

D’altra banda, permet “abaratir costos de captura, de processament i memòria, ja que les càmeres estèreo són molt més cares, o enriquir contingut antic que en el seu moment va ser gravat en format mono”, afegeix el Dr. Rafael Redondo. L’algorisme desenvolupat ha estat empaquetat en format de plug-in per a plataformes de postproducció, perquè els professionals el puguin utilitzar dins dels seus fluxos de treball habituals.

La tecnologia ha estat desenvolupada en el marc del projecte ViVIM, finançat per ACCIÓ dins del pla d’actuacions de la Comunitat RIS3CAT Media, que té per objectiu el desenvolupament d’eines de software per al consum interactiu de contingut audiovisual immersiu, consistent i sincronitzat en diversos formats, com ulleres de realitat virtual, tauletes i televisors intel·ligents.

VENIU A VISITAR-NOS: estand 11, dins de l’espai Congress Square, CS 400