El centre tecnològic Eurecat ha creat una unitat dins la seva Àrea de Sostenibilitat que combina la recerca aplicada, la innovació i la col·laboració interdisciplinària per desenvolupar solucions climàtiques i millorar la resiliència territorial, costanera, hídrica i empresarial, amb un enfocament cap a la bioeconomia i les solucions basades en la natura.

L’equip de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics (CLIMSES de les seves sigles en anglès) avalua i implementa també estratègies que contribueixen a la sostenibilitat i a l’adaptació al canvi climàtic a través de Living Labs i una xarxa de finques experimentals equipades amb sensors de monitoratge avançats.

“Treballem en estreta col·laboració amb agents tecnològics i de coneixement, empreses, administracions públiques i el teixit social per co-disenyar i implementar solucions climàtiques que facin del nostre territori un model de resiliència ambiental i social a seguir i replicar”, destaca el director de la unitat, Nil Álvarez, que remarca que està previst que l’equip creixi fins arribar a les quinze persones a finals d’any.

En aquest sentit, l’equip de CLIMSES “desenvolupa activitats en àrees diverses, que van des del disseny i implementació de solucions basades en la natura fins a l’elaboració de plans d’acció territorial relacionats amb la bioeconomia i la restauració del capital natural, amb la sostenibilitat i l’adaptació al canvi climàtic com a focus central dels nostres esforços”, subratlla Nil Álvarez.

A més, “treballa en xarxa amb altres institucions i organitzacions per desenvolupar models de gestió integrals dels paisatges mediterranis amb especial atenció en l’agricultura, els ecosistemes i la biodiversitat”, assenyala el director de l’Àrea de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira.

La qualitat ambiental i la resiliència climàtica són fonaments bàsics de l’activitat d’Eurecat recollits en el seu Pla estratègic a tres anys, per ajudar a construir una economia respectuosa amb el planeta, tot garantint una gestió circular de recursos escassos i crítics, la restauració mediambiental i la biodiversitat i una societat climàticament neutra, amb la finalitat d’accelerar la descarbonització dels processos industrials per reduir l’empremta ecològica i mitigar el canvi climàtic.

Resiliència costanera, hídrica i empresarial

També duu a terme projectes de resiliència costanera, amb la finalitat de determinar els factors d’estrès de les zones costaneres, per oferir solucions basades en la natura, amb l’objectiu de mitigar els efectes del canvi climàtic.

En el camp de la resiliència hídrica, aborda els reptes hídrics associats a les pressions provocades pel canvi climàtic i altres factors de canvi global, des del punt de vista de la quantitat i qualitat dels recursos hídrics, avaluant-ne els efectes sobre els ecosistemes i la salut humana, així com les activitats econòmiques.

La resiliència empresarial és una altra àrea de treball al voltant de l’avaluació de tota la cadena de valor d’empreses i sectors econòmics, per tal d’augmentar la seva resiliència enfront del canvi climàtic, identificant els riscos i proposant mesures correctores, així com el seu vincle amb la preservació i promoció del capital natural.

L’activitat de CLIMSES posa també la bioeconomia en el centre dels plans integrals de gestió dels territoris en els quals treballa, cocreant els plans de gestió territorials i sectorials.

Adaptació climàtica i bioeconomia

Entre altres projectes, participa en el Rest-Coast, enfocat en la restauració costanera a gran escala com a solució per a l’adaptació climàtica i la reducció del risc de desastres en sistemes costaners amenaçats, combinada amb una millora de la seva conservació, beneficiant a la biodiversitat i maximitzant els serveis ecosistèmics que proveeixen.

Dins del projecte Bioresilmed, ha generat eines per al disseny conjunt d’un pla i l’execució d’unes accions que fomentin la bioeconomia en els dos tipus principals de paisatges mediterranis, els de costa i els d’interior. En el projecte Impetus ha aportat coneixement per accelerar la resposta d’Europa al canvi climàtic i convertir els compromisos en accions concretes, desenvolupant mesures innovadores per fer que les seves regions siguin més resilients.

En el projecte Life eCOadapt50, lidera i coordina el Living Lab per a l’adaptació climàtica de Terres de l’Ebre i ha desenvolupat eines de ciència ciutadana que han ajudat a dinamitzar l’assemblea climàtica de Catalunya, a través del projecte europeu CLIMAS.

Centre en resiliència climàtica

Eurecat coordina també el Centre en Resiliència Climàtica, un centre d’excel·lència referent a Catalunya que desenvolupa recerca aplicada, eines metodològiques i tecnologies innovadores des d’una perspectiva multitecnològica i interdisciplinària, per fer front als reptes que suposa el canvi climàtic.

Les entitats impulsores del Centre en Resiliència Climàtica són, a més d’Eurecat, l’Ajuntament d’Amposta, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, UAB), la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), la Fundación Empresa y Clima (FEyC), l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLife, el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC, UPC) i l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC).

El Centre en Resiliència Climàtica treballa per catalitzar la innovació i transferència de coneixement en matèria de resiliència climàtica per accelerar la transició ecològica cap al desenvolupament sostenible als territoris, les empreses, els ciutadans i les administracions per adaptar-se a l’emergència climàtica. A més, busca contribuir a la implementació de les estratègies compartides d’adaptació i mitigació del canvi climàtic i transformació econòmica, així com de les agendes internacionals.