El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) presenta aquesta setmana a la fira Automotive Interiors, que té lloc fins a la ciutat alemanya de Stuttgart, la seva nova tecnologia ISF 3D (Incremental Sheet Forming), que fa possible la fabricació de peces de xapa amb formes complexes per a prototips o sèries curtes per al sector de l’automoció.

La implantació d’aquesta tecnologia permet “trencar el paradigma de la necessitat d’altes inversions en costosos motlles per al conformat de xapa mitjançant processos d’estampació o embotició”, detalla el director de la Unitat Tecnològica de Nous processos Industrials, Raffaele Caminati.

La innovació, que es basa en la deformació 3D de la xapa de manera incremental, per control numèric, fa que “no sigui necessària la fabricació de costosos motlles, tan sols una contraforma o motlle senzill per als casos de dissenys més complexos, que poden fabricar-se en fusta, pasta màster o metall, i fins i tot algunes formes es poden fabricar sense utillatges”, precisa Caminati.

D’aquesta manera, afegeix Plantà, les empreses amb productes amb sèries més curtes “es veien obligades a recórrer a processos productius més senzills, com la conformació manual on la repetitibilitat o qualitat depèn molt de la mà d’obra”. Una altra alternativa és la utilització de tècniques com el plegat, “amb la qual es perd capacitat de diferenciació mitjançant el disseny o característiques tècniques que es podrien obtenir amb peces de xapa amb formes més complexes”, el que queda “resolt amb la nova tecnologia d’Eurecat”, afirma.