El centre tecnològic Eurecat ha desenvolupat una superfície plàstica intel·ligent de només 3 mil·límetres d’espessor que compta amb una interfície que permet als usuaris comunicar-se amb una màquina, software o un sistema intuïtiu amb il·luminació LED incorporada i sensors capacitius, que es preveu que es pugui integrar en el sistema central electrònic de la nova generació d’automòbils.

Segons destaca el cap de Desenvolupament de Negoci de l’equip Mobilitat d’Eurecat, David Pardos, “la necessitat de transformació digital i la importància cada cop més rellevant del disseny, la integració i la personalització i diferenciació davant de la competència fa que el sector estigui en constant evolució i desenvolupant productes i serveis amb elevats components innovadors, on és tendència per exemple les superfícies funcionals amb activació de respostes hàptiques incorporant sensacions tàctils”.

La innovació ha estat creada dins el projecte Púlsar, que s’ha desenvolupat a la planta pilot de plastrònica d’Eurecat, especialitzada en impressió funcional i dispositius integrats, “dins una trajectòria de més de 10 anys d’experiència en electrònica impresa, híbrida, injectada en peça plàstica i en tèxtils funcionals, entre d’altres, que, permeten al centre tecnològic oferir solucions a reptes complexos i específics en un ampli ventall de sectors com l’automoció”, remarca Cristina Casellas, responsable de Transferència Tecnològica d’Eurecat.

El projecte Púlsar es podrà veure a la fira Automotive Interiors aquesta setmana a Stuttgart (Alemanya), on Eurecat també presenta peces plàstiques que simulen diferents textures tipus marbre, fusta i teixit, a més de peces de plastrònica simulant botoneres amb sensors de contacte impresos i dispositius optoelectrònics integrats.

Teixits funcionals per a automoció

Eurecat ha desenvolupat també recobriments per a teixits o per a impressió 3D sobre teixit mitjançant material biodegradable combinat amb material procedent de residus de la indústria tèxtil. Així mateix, ha aconseguit generar teixits amb memòria de forma per a la millora del confort i teixits amb base cel·lulosa per a la millora de la sostenibilitat. També ha generat teixits amb propietats termoelèctriques i de detecció de la pressió per a activar la calefacció del seient pensant en el seu ús per a l’interior de l’automoció.

Amb motiu de la present edició de la fira Automotive Interiors Expo Europe, el responsable de la Línia In Mold Electronics d’Eurecat, Iker Arroyo, participarà en el programa de conferències, amb una ponència on posarà en relleu “els salts quàntics que està experimentant la plastrònica gràcies a la seva integració en electrònica impresa de baix cost i altes prestacions dins de peces estructurals de plàstic”. A més, es presentaran nous casos d’ús per explorar amb major profunditat el desafiament dels processos de termoformat.