El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) presentarà a la present edició de la fira del llibre de Frankfurt el format d’audiollibres i podcasts amb àudio binaural, mitjançant una nova tecnologia pròpia que permet gaudir d’una experiència immersiva gràcies a l’àudio 3D a través d’auriculars, replicant la forma en què els humans perceben el so que emana de  l’entorn.

Els demostradors d’audiollibres que Eurecat presenta a la fira, que tindrà lloc del 16 al 20 d’octubre, són el resultat de la recerca del centre tecnològic en matèria de producció, postproducció i distribució de contingut d’àudio binaural, amb la finalitat de posar a l’abast dels dissenyadors de so, productors i autors eines per poder crear continguts sonors en tres dimensions, tant per al sector editorial com el musical i l’audiovisual.

En paraules del director de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, Adan Garriga, “l’àudio 3D millora l’experiència d’un audiollibre, perquè permet afegir un paisatge sonor tridimensional que submergeix completament l’usuari, creant una connexió i una experiència molt reals”.

D’acord amb Garriga, la tecnologia de so binaural “posa a disposició dels autors un nou recurs que enriqueix el llenguatge narratiu”, donat que “és més autèntic a l’oïda humana que qualsevol altre format d’àudio, ja que està dissenyat expressament per replicar la manera d’escoltar l’entorn natural”.

Amb l’ús de l’àudio binaural, assenyala, “les editorials podran fer un pas més en la digitalització i trencar una barrera entre els continguts i el receptor”, donat que, en comparació amb el so estèreo, “l’àudio binaural inclou informació espacial, com la direccionalitat del so o la distància, permetent una experiència auditiva totalment immersiva amb auriculars”.

Demos:

  • Audiollibre titulat “From the other side of the world” (conte infantil). Podeu llegir-lo clicant a la imatge.

  • Audiollibre titulat “The last night” (relat de misteri)
  • Podcast “Blank Page”, amb una entrevista a Carlos Oliva, autor de “The last night”

Podeu consultar les demos en aquest enllaç (s’han d’escoltar amb auriculars per gaudir del so binaural): www.cutt.ly/EurecatAudio