La tecnologia CFIP, desenvolupada i patentada pel centre tecnològic Eurecat, ha guanyat el premi JEC World Innovation Award en la categoria de fabricació additiva, en reconeixement a la innovació que aporta, donat que permet reforçar peces fabricades per impressió 3D amb fibres contínues de carboni, multiplicant la seva resistència i reduint-ne el pes.

Segons explica el responsable del desenvolupament d’aquest nou mètode, Marc Crescenti, responsable de la línia de Simulació Avançada d’Eurecat, la tecnologia CFIP, sigles que venen de l’anglès Continuous Fibre Injection Process, “és un nou sistema de post-processat basat en injectar fibres contínues de reforç, com per exemple fibres de carboni, dins de peces fabricades per impressió 3D o altres tipus de tecnologies”.

D’acord amb Crescenti, “el fet de reforçar la peça mitjançant un post-procés i no durant el propi procés de fabricació, com fan altres tecnologies existents en el mercat, ofereix uns avantatges realment disruptius”.

Entre aquests avantatges, destaca la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions i seguint trajectòries complexes prèviament dissenyades amb total llibertat, fet que “possibilita alinear-les en les direccions més eficients i millorar encara més les prestacions mecàniques”, afegeix.

També té la capacitat de reforçar tot tipus de materials, incloent-hi plàstics, metalls o ceràmics, “el que permet, per exemple, fabricar una peça de titani reforçada amb fibres contínues de carboni”, explica Crescenti.

A més, la tecnologia CFIP ofereix la possibilitat d’unir integralment diferents peces amb continuïtat de fibra entre elles, proporcionant unions de molt altes prestacions. D’aquesta manera, es poden obtenir estructures multi-material i multi-procés, seleccionant el material i procés més eficient segons els requeriments en cada zona de l’estructura.

Aquesta solució tecnològica s’ha aplicat en diversos casos d’estudi en àmbits com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu. És el cas, per exemple, d’un pedal de fre que Eurecat ha desenvolupat mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.

Els JEC World Innovation Awards s’inscriuen en la JEC Composites, la fira de referència a nivell internacional en l’àmbit dels materials compòsits.

Acollida en el mercat

La innovació ha estat  també reconeguda amb el premi Best International Solution a la millor tecnologia de fabricació additiva atorgat per la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació, i amb el premi a la millor solució en nous materials concedit per la fira IN(3D)USTRY. La tecnologia s’ha presentat també a la conferència TCT, celebrada en el marc de la fira Formnext.

Podeu veure el funcionament de la tecnologia CFIP aquí