El centre tecnològic Eurecat i la gestora de fons BeAble Capital han constituït la spin-off Reinforce3D, que introduirà en el mercat una nova tecnologia de reforç de peces, components i productes fabricats en impressió 3D, un mercat que es calcula que arribarà als 31,5 bilions d’euros el 2026.

Reinforce3D, en la que BeAble Capital invertirà fins a 650.000 euros en diverses fases, ofereix un nou sistema patentat per Eurecat per reforçar peces fabricades amb impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant-ne la resistència i reduint-ne el pes. El seu impacte és multisectorial i en els propers tres anys es preveu assolir un factor multiplicador del valor de tecnologia d’entre 8 i 10.

“En concret, aquesta tecnologia permet superar algunes de les limitacions en prestacions mecàniques, dimensions i tipologia de peça que ara té la manufactura additiva”, explica el CTO i soci de Reinforce3D, Marc Crescenti, artífex de la tecnologia a la seva faceta com a investigador d’Eurecat.

“El fet de reforçar la peça mitjançant un post-procés i no durant el procés de fabricació, com fan altres tecnologies, ofereix uns avantatges realment disruptius”, afirma Crescenti.

Un exemple d’emprenedoria industrial

La spin-off es troba ubicada a la seu d’Eurecat a Amposta i és el resultat del treball conjunt del departament de Valorització d’Eurecat; l’emprenedoria científica de Marc Crescenti, amb la implicació de les unitats Tecnològiques de Producte i Advanced Manufacturing Systems que han treballat en el desenvolupament de la màquina per automatitzar la injecció de fibra de carboni en peces prèviament fabricades per impressió 3D; i la inversió de BeAble Capital, així com la seva capacitat estratègica i de gestió.

En paraules del responsable de la valorització de tecnologies industrials d’Eurecat, Ferran Soldevila, Reinforce3D “és un exemple d’emprenedoria industrial a partir d’una tecnologia desenvolupada i madurada dins d’Eurecat i inventada per un professional del centre tecnològic”.

BeAble Capital: experts en transferència tecnològica

BeAble Capital és la gestora de fons líder a Espanya en inversió a Science Equity: transferència tecnològica a Deep Science. El seu equip és expert en identificar les millors tecnologies sorgides en àmbits científics, invertint-hi en fases molt primerenques, pre-seed i seed.

“Per nosaltres és important que siguin tecnologies disruptives i escalables, que puguin convertir-se en productes rendibles amb els que crear una indústria d’alt valor afegit i d’elevada rendibilitat, i això és una cosa que hem detectat a Reinforce3D”, comenta Alberto Díaz, soci de BeAble Capital.

Avantatges de la nova tecnologia que aporta Reinforce3D

Entre els avantatges de la nova tecnologia que comercialitzarà Reinforce3D, destaca l’increment de les prestacions mecàniques, la fabricació de peces de menor pes, estructures multi-material, geometries complexes, possibilitat de mida de peça 3D gran, personalització i ús de materials plàstics, metalls o ceràmics.

 

El mercat de la manufactura additiva

La mida estimada del mercat de la manufactura additiva l’any 2020 era de 10,7 bilions d’euros, segons l’Additive Manufacturing Trend Report 2021 d’Industry Today, 3D Hubs, amb un creixement anual estimat en el 17 per cent en el període 2021 a 2026, amb una previsió de 31,5 bilions d’euros per al 2026.

La indústria dels materials compostos (composites) té un creixement anual del 5% i un mercat de 86 bilions d’euros, segons Current trends in the global composites industry 2020-2025, de JEC Observer. El segment que experimenta un creixement més gran és el dels compostos reforçats amb carboni, àmbit en què es focalitza la tecnologia de Reinforce3D, amb un increment de l’11 per cent anual en línia amb les principals tendències d’innovació al mercat com són l’automatització, els compostos termoplàstics i la reciclabilitat.