Eurecat (membre de Tecnio) i el fabricant de roba esportiva HOKO, amb seu a Mataró, han col·laborat per presentar les possibilitats que presenta la incorporació de tecnologia i sensòrica a la roba esportiva per monitorar diferents paràmetres corporals durant la pràctica esportiva, mitjançant el desenvolupament d’un mono de triatló intel·ligent que es validarà, per primer cop, el proper diumenge a les proves de carrera i de bicicleta de l’Ironman de Barcelona, que tindrà lloc a Calella.

D’aquesta manera, l’Ironman de Barcelona, considerat el tercer més important del calendari europeu, servirà com a prova de camp per comprovar la funcionalitat de la tecnologia d’Eurecat integrada a la roba esportiva que, en aquest cas, permetrà mesurar el ritme cardíac, així com altres constants vitals.

Segons explica l’investigador de la unitat d’eHealth d’Eurecat i experimentat triatleta Stefan Dauwalder, que serà l’encarregat de posar a prova tant la resposta del mono com la integració i el funcionament del dispositiu, la validació de la proposta tecnològica “en una competició de llarga durada i tan exigent com es l’Ironman, permetrà mesurar la correlació entre paràmetres com el ritme respiratori, el ritme cardíac i l’activitat física” recollits per diferents dispositius durant el curs de la competició.

En aquest sentit, la validació funcional de la tecnologia wearable, desenvolupada a Eurecat Mataró per a un client internacional, farà possible el mesurament i la recollida de dades per correlacionar-les i extreure conclusions que podrien ser d’aplicació, tant en l’àmbit de l’esport com en el camp de la salut. Amb aquest objectiu, l’investigador portarà altres dispositius de mercat com un potenciòmetre i un GPS.

Per part de HOKO, els resultats li serviran per produir una nova línia específica de roba esportiva pensada per a proves de triatló.

La iniciativa s’enquadra dins del Projecte d’Especialització i Competitivitat Territorial (PECT) de Mataró-Maresme, una estratègia d’àmbit territorial que té l’objectiu de promoure i posicionar el Maresme com a referent en innovació tèxtil.

“Es tracta d’un punt de partida excepcional per a donar a conèixer el potencial innovador del Maresme en els àmbits del tèxtil tècnic funcional i l’esport”, apunta la directora de la unitat de Teixits Funcionals d’Eurecat, Virginia García, en aquest respecte.

En conjunt, el PECT engloba la iniciativa Reimagine Textile, que té per objecte afavorir la innovació en el tèxtil al Maresme, així com Calella Sport City Lab, una operació impulsada per l’Ajuntament de Calella amb la finalitat que el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport, aprofitant que acull un important calendari de competicions esportives d’alt nivell, com es el cas de l’Ironman.

A més d’Eurecat i HOKO, el projecte ha estat possible gràcies a la col·laboració d’Ironman, Tecnocampus Mataró, els ajuntaments de Mataró i de Calella, la Generalitat de Catalunya i la Unió Europea, que finança el PECT de Mataró-Maresme.

Impuls a la innovació a les empreses tèxtils del Maresme

El PECT de Mataró-Maresme destinarà a l’impuls de l’smart tèxtil prop de 2 milions d’euros, dels quals 951.857,62 euros provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) Catalunya 2014-2020. El projecte està coordinat per l’Ajuntament de Mataró i participat activament per TecnoCampus, Eurecat i l’Ajuntament de Calella, que desenvoluparan operacions emmarcades dins el PECT i cofinançades en un 50 per cent pels fons FEDER.

Els PECT són projectes que persegueixen millorar la competitivitat d’un territori a través de les eines d’especialització i innovació en sectors d’activitat ja existents o en activitats emergents i amb força creixent i real en el territori. S’emmarquen dins de l’estratègia territorial de la Generalitat RIS3CAT d’aplicació de l’estratègia de recerca i innovació per a l’especialització intel·ligent a la realitat de Catalunya.

Operacions del PECT Mataró-Maresme

Reimagine Textile és l’estratègia compartida entre TecnoCampus i Eurecat, on el TecnoCampus lidera la part d’emprenedoria i Eurecat fa el mateix amb la part d’innovació i transferència tecnològica. Quant a les accions liderades per TecnoCampus, tenen com a objectiu final convertir Mataró en un pol de l’emprenedoria i la innovació en el tèxtil. Per la seva banda, Eurecat durà endavant accions com el desenvolupament d’una nova plataforma que englobi tots els serveis a la producció tèxtil de Catalunya; la creació d’un espai comú al Maresme entre indústria, nous emprenedors, món educatiu especialitzat i societat civil, i l’organització i difusió d’esdeveniments, avenços i innovacions en el sector.

Així mateix, Calella Sport City Lab té la finalitat de convertir el municipi de Calella en un laboratori urbà d’innovacions en l’àmbit de l’esport. La iniciativa vol aprofitar el calendari de competicions esportives d’alt nivell i esdeveniments internacionals programades a Calella, perquè el municipi esdevingui un banc de proves per a totes les solucions relacionades amb l’esport i es creï una reputació internacional com a “certified tester”.

El PETC inclou també la iniciativa Maresme Innova-Tech-Talent, que té com a objectiu la creació d’un ecosistema innovador a través del qual s’articulin iniciatives de transferència del coneixement tecnològic en l’àmbit de les indústries del disseny.