El centre tecnològic Eurecat i l’empresa tèxtil Canmartex han constituït la spin-off Aracne, que estarà focalitzada en sistemes predictius i de control de qualitat del procés de fabricació de gènere de punt i que compta amb un pla de negoci que preveu el llançament al mercat del primer producte el segon semestre del 2023 i una previsió de vendes de 6 milions d’euros l’any 2025.

El sistema d’Aracne prediu deficiències que es produeixen a la teixiduria de punt amb màquines circulars de gran diàmetres provocades pel trencament o desgast de components de la màquina, com són les agulles i les platines, de manera que permet reduir els defectes de producció en més d’un 50 per cent, fomentant l’economia circular.

També monitora la baixada de teixit quan s’està fabricant, per detectar defectes que s’estan produint en aquell moment per altres motius, com problemes amb el fil, mecànics o forats en el teixit.

“La diferència fonamental respecte altres tecnologies que ja es comercialitzen és que la tecnologia d’Aracne és un sistema predictiu que s’anticipa als defectes”, gràcies a “sistemes fotònics i d’Internet de les Coses, combinats amb algorismes d’intel·ligència artificial, que permeten predir potencials deficiències de manufactura abans de la fabricació del teixit”, subratlla el director de l’Àrea Industrial d’Eurecat i CTO de la spin-off, Xavier Plantà.

En paraules del director general de la spin-off, Enric Marti, “la capacitat de poder predir defectes permet informar la persona responsable de la producció, per tal d’avaluar-los i prendre decisions al respecte”, de manera que “és possible anticipar-se abans que es produeixin deficiències i, sobretot, actuar i corregir les causes que les provoquen”.

La innovació, que s’ha desenvolupat específicament per a màquines de punt circulars de gran diàmetre en col·laboració amb el fabricant de màquines tèxtils Canmartex, “contribueix a impulsar la sostenibilitat de la indústria, a incrementar la producció i a reduir costos, així com a millorar el posicionament innovador de les empreses”, afegeix l’investigador de la Unitat d’Advanced Manufacturing Systems d’Eurecat Josep Maria Serres.

Anàlisi en temps real dels components més crítics

Es calcula que, anualment, es generen 92 milions de tones de residus de la indústria tèxtil, un 25 per cent dels quals es produeix durant la fabricació del teixit. En aquest context, la solució tecnològica d’Aracne permet l’anàlisi en temps real de l’estat de degradació dels components més crítics en el procés de fabricació.

L’objectiu és realitzar un control predictiu mitjançant tecnologies digitals per evitar problemes típics de qualitat o defectes com forats, ratlles i taques, entre d’altres, que generalment es detecten després del procés de fabricació per part de persones expertes o per sistemes automatitzats basats en visió artificial, una vegada els defectes ja s’han produït.

La innovació que Aracne posa al mercat com a resultat de l’activitat de transferència de tecnologia i valorització d’Eurecat té un impacte directe sobre els teixidors de gènere de punt i sobre els constructors de màquina circular de gran diàmetre. En un futur, la tecnologia de predicció i control de qualitat desenvolupada està previst que s’adapti a altres processos de la cadena de valor del tèxtil.

La nova empresa, que està ubicada a Argentona, es basa en diferents patents de tecnologies que visualitzen i detecten defectes, cada una de les quals es pot adquirir com un mòdul, de manera que cada fabricant pot adaptar la solució a la seva màquina de teixir.

El projecte ha estat nominat al premi innovació en sostenibilitat a la darrera edició d’ITMA, la fira de referència del sector tèxtil, celebrada aquest mes de juny a Milà, i ha guanyat el guardó Factories of the Future Awards 2023 en la categoria Investigació i Desenvolupament d’Intel·ligència Artificial aplicada a plantes industrials.