El centre tecnològic Eurecat i Mobile World Capital Barcelona han creat la startup Dipneo, que desenvoluparà i comercialitzarà un nou dispositiu mèdic per a la reanimació davant d’una parada cardiorespiratòria, basat en un nou sistema patentat per Eurecat que permet insuflar aire en el pacient de manera autònoma, una característica que fa que sigui òptim per part d’usuaris no experts, a més dels professionals. El projecte va arribar a MWCapital l’any passat, des d’on se’ls va acompanyar en tota la fase de validació de negoci i la creació de l’equip fundador.

Aquest nou dispositiu es diferencia dels insufladors basats en una bossa d’aire disponibles al mercat en el fet que actua de forma autònoma i sense mans, de manera que una vegada col·locat dona seguretat a l’usuari no expert i suposa una millora tècnica, econòmica i de prestacions en la maniobra de reanimació respecte als sistemes de ventilació avançada existents, també per als professionals.

En paraules del CEO de Dipneo, Xavier Castells, “l’objectiu de Dipneo és portar al mercat la primera versió del dispositiu mèdic l’any 2025”, amb una previsió de vendes que arriba als 2,5 milions d’euros el 2026.

L’objectiu de la companyia és “ser el complement perfecte per als desfibril·ladors, coneguts com a DEA, amb un potencial de mercat de 4.200 milions d’euros i  creixements previstos del 8,8 per cent anual”, apunta el CTO de Dipneo, l’enginyer biomèdic Julio Díaz.

La finalitat de Dipneo a curt termini “és desenvolupar el producte per a la millora de la supervivència”, explica el cofundador de la companyia i responsable de la valorització de tecnologies industrials a Eurecat, Ferran Soldevila, qui remarca que està previst que el producte iniciï el camí regulador per obtenir el marcatge CE durant el 2024.

Una vegada superada aquesta etapa, “està previst el seu llançament al mercat, començant per l’usuari expert i posteriorment adaptant el dispositiu per a l‘ús per part de professionals que l’utilitzarien esporàdicament i altres usuaris”, afegeix el CEO de Dipneo, que calcula que el nou enginy tindrà impacte en entorns extrahospitalaris com són les emergències mèdiques, intrahospitalaris com ara els centres d’atenció primària, urgències i salvaments en trànsit, però també en zones cardioprotegides, com residències per a la tercera edat, les empreses, espais esportius i equipaments municipals, entre d’altres. El nou dispositiu mèdic basat en la tecnologia patentada i propietat d’Eurecat, s’ha llicenciat a Dipneo.

Les aturades cardiorespiratòries extrahospitalàries, un problema de primera magnitud

Les aturades cardiorespiratòries extrahospitalàries es calcula que arriben a 700.000 anuals a Europa i representen un greu problema de salut, donat que la ràtio de supervivència és del 10 per cent. En paraules del CEO de Dipneo, “millorar aquesta ràtio fins a assolir el 45 per cent de supervivència només requereix poder realitzar la reanimació cardiopulmonar de forma satisfactòria el més ràpidament possible”.

Per assolir aquest objectiu, remarca, “cal formar i donar un acompanyament expert a la persona que ha de practicar la reanimació, així com les eines necessàries per oxigenar el cervell, que abasten sistemes de ventilació i desfibril·ladors”.

Amb seu a Barcelona, Dipneo està formada pel Xavier Castells, CEO, amb experiència sènior com a CFO i conseller en diverses companyies i startups, així com inversor en startups del sector salut; i Julio Díaz, CTO, enginyer biomèdic amb experiència en dispositius de reanimació. Compta també amb un comitè d’experts i amb la participació del doctor Marc Bausili, especialista en anestesiologia i reanimació i emprenedor en aquest camp, i de David Osorio, director de l’àrea emergències mèdiques de la Creu Roja a Catalunya.