El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) participa aquesta setmana al 32 Simposi Internacional del Vehicle Elèctric de Lió (França), l’esdeveniment de referència en l’àmbit de la mobilitat sostenible, on donarà a conèixer solucions d’alt valor afegit per al vehicle i la mobilitat del futur, orientades a donar resposta a l’actual canvi de paradigma, en què conflueixen electromobilitat, autonomia, connexió i sostenibilitat.

Segons destaca el director general de Negoci d’Eurecat, Miquel Rey, l’objectiu d’Eurecat “és enfortir la seva relació amb clients del món de la mobilitat i obtenir la màxima informació de context per poder oferir no només capacitats tècniques, sinó visió de cadena de valor i projecció futura de negoci”.

Amb aquesta finalitat, el director de Projectes Integrals d’Eurecat i el responsable del Laboratori de Bateries del centre tecnològic, Juanjo Martín i Albert Rodríguez, respectivament, han presentat durant la trobada un projecte consorciat dut a terme per desenvolupar un minibús elèctric de tecnologia avançada i d’emissió zero pensat per donar servei regular en línies de Bus de Barri de la ciutat de Barcelona.

El minibús és el resultat de dos anys de treball per part de TMB, l’empresa d’enginyeria i assajos Applus Idiada, el carrosser especialitzat en minibusos Indcar, Eurecat i el fabricant de bateries Millor Battery, per la seva definició, desenvolupament, disseny i fabricació.

Així mateix, el responsable del Laboratori de Bateries d’Eurecat ha presentat un pòster científic titulat “Balanced model-order reduction technique of lithium-ion battery-cell internal Electrochemical transfer funcions”, un camp amb una gran projecció en el mercat, donat el creixement del vehicle elèctric.

Eurecat, un referent en la mobilitat del futur

Les línies tecnològiques d’Eurecat “abasten des dels nous desenvolupaments en battery packs per a l’automòbil i els materials per a l’alleugeriment de pes de cara a dotar de més autonomia als vehicles fins tecnologies digitals d’avantguarda, com la Intel·ligència Artificial o la ciberseguretat, que permetran modes de transport més segurs”, detalla Juanjo Martín.

Des del punt de vista dels processos industrials, l’equip d’Eurecat “aporta a les empreses coneixement per anticipar-se als reptes que afronta el sector”, amb innovacions que van “des del manteniment preventiu i els nous sistemes de muntatge fins a la producció flexible o l’electrònica encastada”, afegeix Miquel Rey.

Entre els projectes del centre tecnològic en l’àmbit de l’automoció, figura el desenvolupament de la plastrònica, una tecnologia emergent que permet la integració d’electrònica en peces de plàstic, amb una alta demanda vinculada al disseny de productes que incorporen, per exemple, pantalles flexibles, comandaments hàptics que permetin una resposta interactiva o botoneria invisible, especialment en auge en el sector de l’automoció.

Eurecat ha aplicat Blockchain per garantir la integritat de les dades sobre la fabricació de peces en l’automoció, juntament amb l’empresa Tecnomatrix, especialitzada en la fabricació de mitjans de control de qualitat per al sector, mitjançant una plataforma que utilitza aquesta tecnologia en la prestació del seu servei als clients, per tal d’oferir-los la màxima garantia d’integritat i traçabilitat de la informació que gestiona al desenvolupament de la seva activitat.

Així mateix, el centre tecnològic manté un acord estratègic amb Nissan, amb la finalitat de fomentar la innovació dins de la pròpia companyia, permetent al mateix temps maximitzar les oportunitats de la seva planta de Barcelona, ​​gràcies al desenvolupament de projectes estratègics entre les dues institucions. L’objectiu d’aquest acord és impulsar la col·laboració i cooperació de les dues entitats dins de l’abast de sis reptes d’innovació sistemàtica definits per Nissan: força de treball connectada, manteniment intel·ligent, energia, muntatge intel·ligent, producció flexible i inspecció intel·ligent.

Eurecat participa a més en el projecte europeu GreenCharge, que incorpora la intel·ligència artificial per impulsar l’electromobilitat a Barcelona, ​​amb l’objectiu de millorar l’accés a l’ús de vehicles elèctrics i la infraestructura per recarregar-los de forma sostenible i econòmica i incrementar els usuaris entre un 10 i un 30 per cent en tres anys.

El Simposi Internacional del Vehicle Elèctric de Lió és un esdeveniment de referència a nivell mundial en relació a la mobilitat sostenible, que està centrat a mostrar com la nova tecnologia en electrificació, connectivitat i conducció autònoma afectarà la vida dels ciutadans, al sector de l’automoció, a la mobilitat i a l’economia global en els propers anys.