El centre tecnològic Eurecat ha presentat avui l’obertura d’Eurecat a Madrid, dins de la seva aposta estratègica per estar més pròxim al seu ecosistema econòmic, empresarial i d’innovació, a fi de contribuir a accelerar la transferència de tecnologies i la competitivitat empresarial en àmbits estratègics del sector productiu, com la salut, l’aeroespacial, la innovació turística, l’energia, la mobilitat i els serveis avançats.

El president d’Eurecat, Daniel Altimiras, i la secretària general d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats, Teresa Riesgo, han obert la presentació, en la qual el director general d’Eurecat, Xavier López, ha presentat la visió estratègica d’Eurecat Madrid.

La secretària general d’Innovació del Ministeri de Ciència, Innovació i Universitats ha afirmat “estic molt il·lusionada de celebrar en aquesta jornada una fita transcendental per a la innovació i el desenvolupament tecnològic a Espanya: l’obertura de la nova seu d’Eurecat a Madrid, que suposa no sols l’expansió geogràfica d’un dels centres tecnològics més importants del sud d’Europa, sinó també el ferm compromís d’Eurecat amb la competitivitat empresarial, el benestar social i la igualtat a través de l’R+D+i, en àrees estratègiques del coneixement com la indústria, la digitalització, la salut i la sostenibilitat”.

L’obertura d’Eurecat Madrid coincideix amb la primera dècada de trajectòria d’Eurecat, període en el qual “s’ha consolidat com un referent per a la innovació empresarial i una de les organitzacions de recerca aplicada i transferència tecnològica més importants del sud d’Europa”, ha destacat Daniel Altimiras.

“Avui, pensar en innovació tecnològica a Espanya, per a moltes empreses, és cada vegada més pensar en Eurecat com un aliat clau per portar endavant amb èxit projectes d’innovació tecnològica de gran valor estratègic”, ha exposat el president d’Eurecat.

En aquest sentit, “comptar amb una seu a Madrid i continuar apostant per la proximitat i el desplegament territorial reforça el nostre compromís amb la col·laboració interterritorial i ens permetrà continuar acostant capacitats tecnològiques avançades als reptes específics de les empreses”, ha argumentat Daniel Altimiras.

Amb aquest objectiu, “a partir d’avui i des d’Eurecat Madrid, sumarem per construir un futur més competitiu, resilient i just, contribuint al desenvolupament tecnològic amb impacte com a palanca per a la competitivitat, la sostenibilitat i el benestar social”, ha emfatitzat el president d’Eurecat.

Eurecat, un referent en innovació tecnològica per a les empreses

En la seva intervenció, el director general d’Eurecat ha assenyalat com a vectors estratègics d’Eurecat “el focus en l’acceleració de la innovació d’empreses i organitzacions i la cobertura de tota la cadena de valor des de la idea fins al mercat, la convergència multitecnològica i multisectorial, l’acompanyament a les empreses en els seus processos d’escalat tecnològic industrial i la resposta a les necessitats del teixit socioeconòmic, i la inversió d’Eurecat en el factor clau en tots aquests processos, el talent. La implementació efectiva de tot l’anterior, a més, requereix proximitat territorial i treballar de manera col·laborativa amb altres agents de l’ecosistema”.

En aquest context, ha dit, Eurecat Madrid busca establir “un node estratègic per transformar el futur i estar més prop de les empreses per innovar amb impacte”, després “d’una dècada de creixement sostingut, amb massa crítica, infraestructura avançada i reconeixement com a soci de confiança en innovació tecnològica”.

Durant la seva exposició, el director general d’Eurecat ha detallat algunes dades sobre la trajectòria d’Eurecat, que va tancar 2024 amb 69 milions d’ingressos i un equip de 805 persones de 36 nacionalitats, amb un impacte econòmic multiplicador de 9,37, a més de comptar amb més de 230 patents i 10 spin-offs, que sumen 14,6 milions d’euros de facturació.

L’activitat d’Eurecat “abasta la cadena de valor completa de l’R+D+I, des de la idea fins a l’escalat preindustrial, acompanyant les empreses en tota la seva transformació, estratègia, processos o productes”, una dinàmica que Eurecat Madrid reforçarà “connectant ciència, tecnologia, indústria i economia real”, ha manifestat Xavier López.

A més, Eurecat Madrid reforça la missió d’Eurecat “de ser catalitzador de la transformació industrial i social”, tal com ho acrediten “les més de 3.200 empreses i administracions que han confiat en nosaltres a l’hora d’innovar”, ha apuntat el director general d’Eurecat.

Tecnologia amb impacte local i visió global

“La nostra capil·laritat territorial i projecció internacional ens permeten actuar amb proximitat i visió estratègica”, en la qual “Eurecat Madrid serà una plataforma clau per escalar impacte, connectar ecosistemes i projectar Europa, alineant les nostres capacitats tecnològiques amb els vectors estratègics i necessitats del territori”, ha agregat Xavier López.

Per aconseguir-ho, Eurecat Madrid aspira a ser un “node singular, connectat, complementari i compromès amb l’impuls de l’escalabilitat industrial i una innovació útil, transformadora i profundament arrelada en el territori”, ha continuat.

“L’aterratge del centre tecnològic Eurecat a Madrid és un pas rellevant per al matrimoni de gran potencial de l’emprenedoria, la innovació i la indústria amb el capital, les grans empreses i la política pública nacional”, ha manifestat, per part seva, el director general d’Estratègia Industrial i de la Petita i mitjana empresa, Jordi García-Brustenga, qui ha clausurat l’esdeveniment amb un missatge audiovisual en el qual ha donat la benvinguda a Eurecat Madrid i li ha desitjat sort i encerts.

L’esdeveniment ha estat conduït pel director d’Eurecat Madrid, Samuel Rodríguez, i ha comptat amb l’assistència del vicepresident de Recerca Científica i Tècnica del CSIC, José María Martell Berrocal; el director executiu de Fedit, Áureo Díaz-Carrasco, i el president d’AMETIC, Francisco Hortigüela, entre altres representants institucionals.

Transformacions sectorials i tecnologies d’alt impacte

La presentació ha inclòs tres panells temàtics que han abordat les transformacions sectorials impulsades per tecnologies d’alt impacte, des de la perspectiva de les persones, les deeptech i l’entorn.

A partir d’aquests tres eixos, diferents experts d’Eurecat han abordat les disrupcions impulsades per la biotecnologia, la intel·ligència artificial, la robòtica o la quàntica, com a motors clau per a l’avenç de la innovació industrial, la sostenibilitat i de la salut.

El primer bloc temàtic ha estat moderat pel director de Tecnologies de la Salut d’Eurecat, Felip Miralles, i s’ha centrat en “La salut i el benestar al llarg de la vida”, a partir de casos d’impacte en salut digital, biotecnologia i tecnologies assistencials, amb la participació de la responsable d’Innovació de la Conselleria a Salut Madrid, Ana Isabel González; la directora d’innovació PhD de Fenin, Pilar Navarro, i el director d’Innovació i Estratègia Digital d’Astrazeneca, César Velasco.

En el segon panell, titulat “Intervencions àgils: Fronteres tecnològiques”, el director d’Ecosistemes d’Eurecat, Gabriel Anzaldi, ha incidit en la importància de la convergència tecnològica en els projectes d’innovació. També han intervingut el director de Robòtica i Automatització d’Eurecat, Daniel Serrano, que ha parlat de robòtica cognitiva i autònoma; la promotora d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Laia Garriga, que s’ha centrat en els avanços disruptius en intel·ligència artificial i la seva ràpida evolució en aplicacions industrials i el responsable de tecnologies quàntiques d’Eurecat, Adán Garriga, que ha introduït les oportunitats en computació quàntica.

“La qualitat ambiental i la resiliència climàtica” han vertebrat el tercer panell, en el qual el director de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, ha establert un diàleg amb diversos responsables empresarials, en el qual s’han tractat aspectes crítics com la descarbonització i l’economia circular, entre els quals hi ha hagut el director de Sostenibilitat a Ferrovial, Valentín Alfaya; el director del CEL, Ramón García; el CEO de Keiken, Fernando Portillo, i la directora d’Operacions a Madrid d’Amphos 21 Consulting, Esther Sánchez.