El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) és present aquesta setmana a la 25ena edició de la Cimera del Clima, on mostrarà l’impacte dels projectes d’innovació que desenvolupa en col·laboració amb empreses, administracions públiques i altres agents de l’àmbit acadèmic, per calcular, reduir i mitigar els efectes del canvi climàtic, en el marc de la sostenibilitat i de l’economia circular.

Dins del programa de taules rodones i debats programats en el marc de la cimera, el director de l’Àrea de Tecnologies Digitals d’Eurecat, Joan Mas, participa avui a la sessió SCIENCE TRACK titulada “L’observació espacial de la Terra – Noves dades per a la comprensió del Planeta”, on es presentaran exemples de com l’exploració de la Terra des de l’espai aporta nova informació per al desenvolupament de plans de resiliència davant del canvi climàtic.

Segons Mas, l’observació de la Terra des de satèl·lits que incorporen un ampli ventall d’instruments que mesuren paràmetres mediambientals diversos “ens aporta dades essencials per a validar els models climàtics i, per tant, millorar la predicció de l’evolució del clima, descobrir com aquests paràmetres estan interrelacionats i quins efectes provoquen en l’escalfament global”. També permet veure i mesurar, afegeix, “l’impacte de l’activitat humana sobre la totalitat de la superfície del planeta, des de processos de desforestació, la disminució de les masses de gel o la contaminació del mar per vessaments de petroli, per esmentar alguns exemples”.

Per la seva banda, el director de Sostenibilitat d’Eurecat, Miquel Rovira, intervindrà divendres, a la taula rodona “Tecnologies Energètiques. Del laboratori a les ciutats, les llars i les indústries”, dins de la sessió titulada INNOVATION TRACK, on diversos centres tecnològics exposaran com transformen el coneixement científic en solucions tecnològiques per a la transició ecològica i el repte climàtic. D’acord amb Rovira, “és clau escalar el coneixement científic pas a pas per minimitzar els riscos i introduir millores de forma gradual als productes i processos del futur en l’àmbit de l’energia i l’economia circular”.

Eurecat, afegeix, “disposa de professionals i infraestructures que permeten fer el pas del laboratori a plantes pilots o demostradors i, posteriorment, de la planta pilot al mercat”. A més a més, “la digitalització i la determinació del guany ambiental aconseguit són també aspectes claus en qualsevol d’aquests projectes avui en dia”, recalca.

Durant la cimera, Eurecat mostrarà, a partir de demà, les seves capacitats multisectorials i multitecnologia a través d’exemples que reflecteixen l’impacte dels resultats de les activitats de l’R+D+I que realitza per ajudar a mitigar els efectes del canvi climàtic. Entre ells, exposarà diferents demostradors de materials avançats més lleugers per reduir el pes dels vehicles i la conseqüent generació de CO2, maquetes sensoritzades per representar l’ús del Big Data en entorns urbans i un simulador que integra Internet de les Coses, Intel·ligència Artificial i robòtica per al monitoratge de l’aigua a les ciutats.

Així mateix, el cap de Polítiques de Desenvolupament Internacional i Programes Públics d’Eurecat, Richard Elelman, participarà dijous a la sessió titulada “El testimoni de les Regions”.

Per part del Departament d’Innovació Turística d’Eurecat, el director d’Operacions, Ignacio de las Cuevas, participarà demà a una trobada titulada “Contribució del turisme a la lluita contra el canvi climàtic, l’aproximació global a través de Biosphere”.

La COP25, que se celebra al recinte firal d’IFEMA de Madrid entre el 2 i el 13 de desembre, és l’última abans del termini establert per activar l’Acord de París, que ha de entrar en vigor el gener de 2020 i que és el pacte internacional més ambiciós fins a la data per afrontar l’emergència climàtica, ja que marca el full de ruta per les pròximes dècades. En total, la Cimera reunirà més de 200.000 representants institucionals, científics, empresaris, organitzacions no governamentals i governs de tot el món.

Veniu a visitar-nos al nostre expositor a la Cimera del Clima: IFEMA. Pavelló 1 Àrea d’Innovació i Ciència. Estand 1