El centre tecnològic Eurecat participa en l’organització de la 8a edició de l’XPatient Barcelona Congress 2023, l’esdeveniment de referència que implica pacients i cuidadors, professionals sanitaris i tecnòlegs per contribuir a un canvi del model assistencial, que situï els pacients, les seves necessitats i les seves perspectives, com a motor i guia en la persecució del màxim valor assistencial.

El congrés tindrà lloc del 19 al 21 de setembre. El dijous 21 se celebrarà la sessió principal al CaixaForum de Barcelona (8:30 a 18:00 h). Es presentaran 20 projectes de centres de tot el país i els pacients formen part important, tant de les ponències com de la moderació i l’organització del mateix congrés.

La particularitat d’enguany són les diferents sessions satèl·lit programades durant els dies previs on es parlarà de pacients, valors, metodologia, noves tecnologies i casos pràctics, entre d’altres, tot entorn a l’experiència pacient. Les taules rodones es podran seguir online a través de diferents plataformes.

Calendari de sessions:

Dimarts, 19 de setembre

Vic. L’experiència de pacient en la millora del valor assistencial: Casos d’èxit.

L’experiència de pacient és un element clau a l’hora de considerar el valor que s’afegeix en la innovació de serveis de salut. En col·laboració amb l’Observatori de l’Experiència de Pacients de l’hospital Clínic Barcelona, es discutiran quins factors són claus a considerar en aquesta definició i es presentaran casos d’èxit que ho recolzin com el projecte “Neix Osona”, desenvolupat al Consorci Hospitalari de Vic.

+INFO

Althaia. Optimització del procés d’altes a la unitat de medecina interna de la Fundació Althaia de Manresa a través de la metodologia Lean i l’experiència pacient.

S’exposarà el projecte i canvi del funcionament de la planta hospitalària de Medicina Interna amb la participació dels pacients. Previ estudi amb metodologia Lean i alhora un treball amb grups focals de professionals i grups focals de pacients, per tal de poder implementar les millores d’aquest treball i servir de model a la resta de plantes d’hospitalització d’Althaia

+INFO

Granollers. Experiència Pacient 360◦“Fem pinya per satisfer les necessitats de pacients i famílies”

La finalitat d’aquesta sessió clínica és donar a conèixer com s’està treballant l’experiència del pacient, des de l’hospital referent del Vallès Oriental, a través de la presentació de tres projectes, encapçalats per personal assistencial (metges i infermeres) i l’àrea de Formació, amb el suport de l’àrea d’Experiència del Pacient. El model “Més de tots; fem junts l’hospital que vols” convida, a tots els treballadors del centre, a participar en la millora de l’experiència del pacient i també del professional.

+INFO

Dimecres, 20 de setembre

Eurecat. Les tecnologies mèdiques per la millora de l’experiència del pacient.

En aquesta sessió satèl·lit es presentaran 5 dels projectes d’Experiència Pacient seleccionats en la convocatòria del congrés i relacionats amb la millora tecnològica. Seguidament, es debatrà sobre la possibilitat i l’imperatiu per la recuperació de dades per part dels pacients, el potencial de la Intel·ligència Artificial generativa en el sector salut i els avenços en l’atenció integrada.

+INFO

Clínic Barcelona. Oportunitats, barreres i conclusions des de les diferents perspectives de millora de l’Experiència de Pacient.

En aquesta sessió satèl·lit es presentaran 5 dels projectes d’Experiència Pacient seleccionats en la convocatòria del congrés i relacionats amb la millora assistencial. Seguidament, es presentaran casos d’èxit en diferents àmbits que permetran la reflexió sobre les oportunitats multidisciplinàries, les barreres i les conclusions que deriven d’aquesta tipologia de projectes.

+INFO

Dijous 21 de setembre

CaixaForum. L’actriu i escriptora Estel Solé serà l’encarregada de fer la xerrada inaugural i tot seguit es donarà pas a la primera taula de la jornada: Participació i els elements clau en l’Experiència de Pacient. Seguidament, es presentaran els projectes referents i destacats de la convocatòria 2023,  les eines per la incorporació dels pacients a la millora dels serveis de salut i es finalitzarà la jornada amb una valoració per part de pacients.

L’XPatient Barcelona Congress és un congrés organitzat pel Clínic Barcelona, el centre tecnològic Eurecat, l’Hospital Clínic de Barcelona conjuntament amb la Fundació TicSalut i AQuAS, amb l’impuls de la comunitat de pràctica XPA Barcelona i el suport de MSD.