El centre tecnològic Eurecat i Zabala Innovation Consulting participen en el projecte europeu MediaFutures, que ha llançat una convocatòria adreçada a startups, pimes i artistes per impulsar un ús responsable i innovador de les dades, mitjançant produccions artístiques o tecnològiques que abordin de manera crítica diferents reptes sobre l’impacte social de la desinformació a la pandèmia de la COVID-19.

En concret, els projectes seleccionats hauran d’abordar la complexitat del coronavirus a través de l’alfabetització de les dades, ajudar a construir ponts entre els diferents punts de vista sobre la pandèmia que hi ha a la societat o reimaginar i reconstruir el paper dels mitjans de comunicació per fer front a la desinformació sobre la COVID-19.

Amb aquest objectiu, el hub d’innovació de dades MediaFutures ha llançat el seu primer programa d’acceleració de startups i residències artístiques, en el qual els participants rebran finançament, mentoria i recursos de capacitació i aprenentatge tecnològics i d’impacte social, entre els que figuren el periodisme basat en dades, emprenedoria, innovació social i participació ciutadana, estudis de mitjans, processament i intercanvi de dades, intel·ligència artificial i processos multimèdia, així com aspectes legals i ètics de la innovació basada en dades.

Segons destaca el director de la unitat de Big Data & Data Science d’Eurecat, Marc Torrent, el centre tecnològic proporcionarà als participants assessorament centrat en capacitats avançades d’explotació de dades, que són “claus per a la creació de nous productes i serveis enfocats a noves maneres d’interacció en línia”.

Les dades “s’han convertit en una infraestructura essencial de la nostra societat, per això la convocatòria promou el seu ús en noves tecnologies i intervencions artístiques per abordar un repte social tan urgent com la desinformació en temps de pandèmia”, afegeix l’investigador de la unitat de Big Data & Data Science d’Eurecat Pablo Aragón.

El termini de recepció de sol·licituds està obert i s’estendrà fins al 28 de gener de 2021. La convocatòria ofereix fins a 40.000 euros de finançament a artistes i fins a 80.000 euros a les empreses per buscar solucions de dades, a més de proporcionar formació, assessorament, suport i visibilitat a través del contacte amb inversors durant diferents programes de residència i acceleració.

Quatre reptes per abordar a l’Open Call

Les startups, les pimes i els artistes participants en la convocatòria assumiran un dels quatre reptes proposats. Tres d’ells estan centrats a explicar la complexitat del coronavirus a través de l’alfabetització de dades; a reintegrar la societat unint comunitats que hagin pogut fragmentar-se per les respostes al coronavirus i a reinventar i reconstruir el paper dels mediadors per abordar com millorar la informació sobre la COVID-19. A més, s’ha establert una convocatòria general per a projectes que aborden problemes relacionats amb la desinformació.

Diferents programes temàtics

La primera convocatòria compta amb tres programes temàtics, els quals inclouen un pla de residència de sis mesos per a artistes amb un concepte innovador per explorar dades i tecnologia, així com el seu impacte en les persones i la societat; un programa accelerador de sis mesos perquè les startups creïn un producte o servei que fomenti formes innovadores d’interactuar amb el contingut dels mitjans, i un de suport de residència i accelerador de sis mesos per a equips de startups i artistes que desenvolupen en col·laboració noves idees al voltant de la tecnologia de dades i les arts.

Webinars per presentar i entendre la convocatòria

El projecte MediaFutures organitzarà també una sèrie de seminaris web per presentar els detalls de la convocatòria. Startups, pimes i artistes poden participar en els esdeveniments informatius gratuïts, que tindran lloc avui 17 de desembre i el 13 de gener, en els quals s’explicaran el procés de sol·licitud i el contingut dels programes d’acceleració i residència.

MediaFutures és un projecte de tres anys que està finançat per la Comissió Europea a través del Programa Horizon 2020 i el programa Big Data Innovation Hubs, per desenvolupar solucions innovadores que repercuteixin en el periodisme de qualitat, l’educació científica i els processos democràtics. Durant els propers tres anys, MediaFutures donarà suport a 51 startups i pimes i 43 artistes a través de tres convocatòries per a diferents aplicacions, amb un pressupost total de 2,5 milions d’euros.

MediaFutures és part de l’ecosistema S+T+ARTS. Els socis procedeixen de sis països europeus. A més del centre tecnològic Eurecat, participen Leibniz University Hannover (Alemanya), que coordina el projecte; King’s College London (Regne Unit), Institute for Research and Coordination in Acoustics/Music (IRCAM) Centre Pompidou (França); LUISS University (Itàlia); ZABALA Innovation Consulting (Espanya); Next Media Accelerator (Alemanya); Open Data Institute (Regne Unit); DEN Institute (Bèlgica) i KU Leuven (Bèlgica).