El centre tecnològic Eurecat ha patentat unes noves matrius vitrimèriques d’origen cent per cent natural per a materials composts que es poden recuperar per a la seva reutilització en la cadena de valor de la indústria en sectors com l’automoció, la construcció o els béns d’equip.
Eurecat ha presentat en la fira JEC World, que ha tingut lloc a París, nous compòsits fabricats amb aquesta matriu, que compten amb innovadores propietats autoadhesives, de forma que s’elimina la necessitat de l’ús de capes adhesives, i propietats que afavoreixen la seva adaptabilitat i reconformat.
“Aquestes noves formulacions de vitrímer d’origen cent per cent natural per a la creació de materials compostos reciclables afavoreixen l’economia circular, la reducció de costos i l’increment de la sostenibilitat en l’ús de materials compòsits, per a la fabricació avançada de peces lleugeres dotades d’una alta resistència mecànica, les matèries primeres de les quals poden ser reutilitzades mitjançant el reciclatge químic”, destaca la responsable de Desenvolupament de Negoci en Indústries Manufactureres d’Eurecat, Eva Fité.
Així mateix, l’ús d’aquests materials bio-basats de fonts vegetals “amb propietats d’autoreparació, remodelació i autoadhesió possibilita el desplegament de noves solucions disruptives”, assenyala la gestora de projectes de la Unitat de Processos Polimèrics i Compòsits d’Eurecat Sara Murase.
En JEC World, Eurecat també ha mostrat tecnologies de fabricació sostenible d’estructures lleugeres en compòsit amb processos com la termocompressió, la pultrusió, l’RTM (de l’anglès Resin Transfer Moulding), la infusió o el back-injection moulding, que permeten reduir el consum energètic de la seva producció i augmentar la cadència productiva.
“Gràcies a la multidisciplinarietat d’Eurecat, és possible col·laborar amb les empreses en projectes d’alt grau d’innovació i risc tecnològic per al desenvolupament de noves solucions més sostenibles i amb noves funcionalitats destinades als diferents sectors industrials, principalment mobilitat, energia i construcció”, assenyala la directora de Desenvolupament tecnològic de l’Àrea industrial d’Eurecat, M. Eugenia Rodríguez.
En l’àmbit de la compositrònica, l’electrònica encastada en peces de material compost que generen estructures lleugeres d’alt valor afegit amb funcions i prestacions avançades, el centre tecnològic ha anticipat una polsera intel·ligent amb antenes flexibles integrades amb aplicacions per al control d’accessos, la personalització de productes o la connexió amb Internet de les coses, que s’ha desenvolupat per a l’empresa Composites ATE, especialista en la fabricació de materials compòsits i enginyeria de producte.
D’altra banda, Eurecat ha presentat en la fira un procés que permet la unió metall-compòsit per a la fabricació de peces estructurals del sector de l’automoció, així com solucions avançades per a la revalorització de la fibra de carboni reciclada per a impulsar l’economia circular dels materials compòsits.
Eurecat ha participat en JEC World, la fira internacional de referència en l’àmbit dels materials compòsits, en l’agrupat liderat per Asociación Española de Materiales Compuestos (AEMAC), per quart any consecutiu.