El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha presentat avui una tecnologia de fabricació avançada a la conferència TCT, que se celebra a Frankfurt, en el marc de la fira FormNext, el principal esdeveniment d’impressió 3D a Europa, la qual permet reforçar peces fabricades per impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant la seva resistència i reduint-ne el pes.

En paraules del responsable del desenvolupament de la tecnologia i gerent d’Eurecat Amposta, Marc Crescenti, la tecnologia, anomenada CFIP (de l’anglès Continuous Fibre Injection Process), “es basa en un concepte diferent respecte altres tecnologies d’impressió 3D amb fibres existents actualment, que proporciona avantatges realment disruptius”.

Entre aquests avantatges, destaquen la possibilitat de situar les fibres de reforç en totes les direccions i amb gran llibertat de disseny, “el que permet alinear-les en les direccions més eficients i millorar encara més les prestacions mecàniques, la capacitat de reforçar tot tipus de materials, incloent plàstics, metalls o ceràmics” i, fins i tot, “la possibilitat d’unir integralment diferents peces que poden estar fabricades amb diferents materials i processos, permetent obtenir estructures multi-material i multi-procés”, explica Crescenti.

La solució tecnològica s’ha aplicat en diversos casos d’estudi en àmbits com l’aeronàutic, l’automoció o l’esportiu. És el cas, per exemple, d’un pedal de fre mitjançant la unió integral de peces fetes de diferents materials i processos.

“Eurecat ha presentat dues patents internacionals per protegir la propietat intel·lectual de la tecnologia i preveu sol·licitar-ne més”, ressalta Crescenti.

Reconeixements a una solució innovadora

La innovació d’Eurecat ha estat reconeguda amb el premi “Best International Solution” a la millor tecnologia de fabricació additiva atorgat per la Conferència Mundial de l’Associació Internacional de Parcs Científics i Àrees d’Innovació (IASP), i amb el premi a la millor solució en nous materials concedit per la fira IN(3D)USTRY.

Podeu veure el funcionament de la tecnologia CFIP aquí

PEU DE FOTO: pedal de fre desenvolupat mitjançant l’aplicació de la tecnologia CFIP