L’equip de Tecnologies Audiovisuals del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) ha produït un primer format de publicitat en sonoritat 3D immersiva, que s’ha emès avui a Catalunya Ràdio, tot coincidint amb la celebració del Dia Mundial de la Ràdio.

Aquest nou format capdavanter promociona aigües Sant Aniol i s’ha realitzat amb la tecnologia Sfëar patentada per Eurecat, que permet crear i experimentar continguts d’àudio 3D amb auriculars o instal·lacions d’altaveus.

El guió de la peça radiofònica immersiva multiplica les possibilitats de la creativitat dels continguts. A diferència de com s’han guionitzat fins ara les històries, el nou format d’àudio immersiu introdueix i permet jugar amb aspectes com l’espai, la ubicació dels personatges i elements d’aquest espai, i els moviments d’aquests elements.

En el món de la publicitat, representa un gran salt en la comunicació radiofònica, ja que les marques podran connectar amb el seus públics d’una manera nova i sorprenent, a través de l’emoció i de les experiències.

Primer estudi amb la tecnologia Sfëar

La tecnologia Sfëar ja compta amb un estudi professional creat juntament amb la firma Metrica, amb capacitat per produir, enregistrar i mesclar amb so 3D i binaural, dos conceptes que, segons el director de Tecnologies Audiovisuals d’Eurecat, Adan Garriga, “marcaran el nou estàndard en les produccions audiovisuals”.

En les seves paraules, “el nou estudi de so 3D s’ha dissenyat perquè sigui un laboratori d’investigació i de desenvolupament d’eines que situïn la música i el so al nivell immersiu al que ha arribat l’àudio a la indústria cinematogràfica”.

L’experiència immersiva Zero-Gravity Band

Així mateix, el nou entorn 3D ha permès idear espectacles, com Zero-Gravity Band, una experiència sonora-lumínica que es va poder veure durant el Sónar+D i que, a través de la creació artística, va induir al públic a sensacions de gravetat zero, similars a les que es tenen fora de la Terra. Per aconseguir-ho, es va configurar un sistema inflable estanc pensat per encabir el sistema d’àudio 3D immersiu, amb la singularitat del sistema de reverberació 3D d’Sfëar.

Audiollibres

També ha desenvolupat el format d’audiollibres i podcasts amb àudio binaural, que permet gaudir d’una experiència immersiva gràcies a l’àudio 3D a través d’auriculars, replicant la forma en què els humans perceben el so que emana de  l’entorn.

Podeu escoltar amb auriculars la falca amb sonoritat 3D immersiva en aquest enllaç