El centre tecnològic Eurecat ha proposat 74 iniciatives d’economia circular que permetrien estalviar el 12 per cent de tones de matèries primeres a un total de 20 empreses de la demarcació de Tarragona de la cadena de valor del sector de les carreteres, com la construcció i el manteniment, la gestió de residus, el subministrament de materials i la recerca.
Les accions s’han establert mitjançant una metodologia de diagnòstic, ideació, priorització i implementació de la sostenibilitat, adaptada al sector de les infraestructures viàries i desenvolupada en el marc del projecte PECT “Cuidem el que ens uneix. Carreteres més Segures i Sostenibles”.
En concret, Eurecat ha dut a terme el diagnòstic de la maduresa en matèria de circularitat d’una vintena d’empreses tarragonines amb les quals ha ideat iniciatives per al disseny d’un full de ruta propi per a la valorització de residus, l’optimització de la seva eficiència i l’estalvi en l’ús de matèries primeres. L’aplicació progressiva de les iniciatives en nous projectes d’innovació permetrà a les empreses l’estalvi en l’ús de materials, l’inici de nous models de negoci, la reducció d’emissions i la millora de la seva sostenibilitat i competitivitat.
Els fulls de ruta han definit propostes per avançar en la sostenibilitat i circularitat en les activitats i operacions de les empreses, com la gestió de residus com la sorra, la grava i els àrids, la pedra, el vidre, els metalls, el formigó, la fusta, l’asfalt o la ceràmica.
En el projecte, Eurecat ha contribuït a l’impuls de nous projectes innovadors de models d’economia circular entre les empreses i institucions de la cadena de valor del sector de les carreteres, amb les quals ha mantingut gairebé un centenar de reunions i trobades.
Com assenyala el consultor tecnològic especialista en mobilitat futura d’Eurecat, Samuel Rodríguez, “des d’Eurecat i el PECT apostem per un progrés de col·laboració entre els agents i respectuós amb el medi ambient i amb el benestar de les persones, i estem orgullosos del suport que hem donat a empreses i institucions en aquests primers passos de l’ecosistema”.
D’altra banda, el centre tecnològic ha difós un total de 27 números del “Butlletí d’Intel·ligència Competitiva del PECT Cuidem el que ens uneix. Carreteres més Segures i Sostenibles”, per transferir a la indústria i al territori coneixement en noves tecnologies, tendències i solucions emergents, a partir dels 270 articles recollits en relació amb les infraestructures, la mobilitat, el manteniment, la digitalització, l’energia i l’ecoinnovació.
Aquestes activitats s’han implementat per part d’Eurecat en el marc del Projecte d’especialització i competitivitat territorial (PECT) “Cuidem el que ens uneix. Carreteres més Segures i Sostenibles”, liderat per la Diputació de Tarragona i que compta també amb la participació de la Universitat Rovira i Virgili.
El projecte ha estat cofinançat per la Diputació de Tarragona i la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació.