Les vulnerabilitats de les indústries i organitzacions enfront dels delinqüents digitals en l’era del Cloud, dels dispositius connectats i de la generació massiva de dades han centrat una nova sessió del Brunch d’Innovació Hub b30, on els experts participants han alertat de la necessitat d’implementar mesures orientades a protegir les empreses i evitar els efectes econòmics i reputacionals dels ciberatacs.

La sessió, que ha estat moderada pel director de la Unitat d’IT Security d’Eurecat, Juan Caubet, ha comptat amb el CEO d’OYLO Trust Engineering, Eduardo di Monte; el director del Centre de Ciberseguretat Industrial (CCI), José Valiente; el professor de Telemàtica i Ciberseguretat de La Salle-URL, Jaume Abella, i el CEO de Light Eyes, Carles Flamerich.

Els ponents han incidit en l’increment dels ciberatacs arran de la crisi de la COVID-19 amb motiu del creixement del teletreball i han alertat que aquests tipus d’accions fa temps que van en augment, una tendència que, en la seva opinió, seguirà en els propers anys.

En aquest sentit, han aprofundit en els atacs més habituals i han repassat especialment els que tenen més impacte en la indústria. En aquest apartat, han incidit especialment en pautes i consells adreçats a la indústria 4.0, donat que està basada en la connexió a la xarxa.

En aquest respecte, han subratllat la importància de reforçar la cultura de la prevenció enfront dels ciberatacs, donat els efectes negatius i el cost que comporten i han apel·lat a la importància que les empreses facin inversions per protegir les seves dades, per evitar que acabin en poder de ciberdelinqüents.

La irrupció d’Internet de les Coses ha incrementat el número d’objectes que es poden utilitzar per llançar un atac contra sistemes informàtics de qualsevol tipus d’organització per a col·lapsar-los, perjudicar la seva operativa i danyar la seva reputació.

Per reforçar la protecció, han recomanat tenir les aplicacions actualitzades, utilitzar les eines corporatives, emprar les xarxes privades virtuals de les empreses per treballar en remot i canviar les contrasenyes més sovint, entre altres mesures.