El centre tecnològic Eurecat Amposta presenta a partir d’avui a Expoebre, la fira multisectorial de Tortosa, solucions innovadores per a l’adaptació al canvi climàtic, per a envasos sostenibles i en tecnologies basades en intel·ligència artificial per al sector agroalimentari, per a la fabricació avançada de peces amb impressió 3D i per a la mobilitat elèctrica, adreçades a empreses de les Terres de l’Ebre.
En el seu estand a la zona Ebretech presenta, en l’àmbit de la sostenibilitat, els avenços del Centre en Resiliència Climàtica impulsat per Eurecat juntament amb altres entitats del territori i d’àmbit català i espanyol, ubicat a Amposta, des d’on desenvolupa projectes d’investigació aplicada i solucions per a l’adaptació i resiliència davant el canvi climàtic.
“El nostre territori esdevé un laboratori viu (Living Lab) on impulsar recerca i innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica amb solucions per transferir a les empreses i la societat que es poden extrapolar a altres llocs de la Mediterrània, posicionant les Terres de l’Ebre com a territori de referència en matèria de resiliència climàtica a Catalunya”, explica el director científic del Centre en Resiliència Climàtica i director de la Línia de Canvi Climàtic d’Eurecat, Carles Ibáñez.
D’altra banda, Eurecat també dona a conèixer “tecnologies i projectes relacionats amb la innovació turística, els béns de consum per als sectors de l’esport i la construcció o les smart cities”, com indica el responsable de desenvolupament corporatiu a les Terres de l’Ebre del centre tecnològic Eurecat, Joan Marc Escudero, qui destaca que “el coneixement transversal i les capacitats multidisciplinars dels equips del centre tecnològic són el segell diferencial que aporta valor afegit als projectes desenvolupats en àrees com la sostenibilitat, industrial, digital o biotecnològica”.
Les activitats que es presenten a Expoebre “són una mostra de l’esforç que els investigadors d’Eurecat a la Catalunya Sud dediquen als sectors agroalimentari, químic i turístic, entre d’altres, utilitzant tecnologies de canvi climàtic, sostenibilitat, hidrogen verd, nutrició i salut, química, intel·ligència artificial, nous materials, i innovació i desenvolupament de producte, per ajudar les empreses del territori i, en general, a la població de les Terres de l’Ebre i el Camp de Tarragona”, assenyala el gerent territorial Catalunya Sud d’Eurecat, Ignasi Papell.
Envasos innovadors i Intel·ligència Artificial per al sector agroalimentari
Pel que fa al sector agroalimentari, Eurecat mostra un envàs innovador i ambientalment sostenible en format bag-in-box seleccionat per l’empresa familiar Miliunverd, ubicada a La Sénia i a Reus, per comercialitzar el seu oli d’oliva verge extra ‘Casolí’.
També presenta un projecte per optimitzar el procés de curació d’embotits, implementat amb el grup d’alimentació Splendid Foods, que incorpora Intel·ligència Artificial, Internet de les Coses (IoT) i analítica de dades.
En l’àmbit de les solucions tecnològiques innovadores per a la mobilitat elèctrica i les ciutats intel·ligents, es poden conèixer el conjunt d’eines d’autoavaluació i d’autoprotecció desenvolupades en el marc del projecte europeu SELFY, liderat per Eurecat, per a millorar la resiliència dels sistemes de mobilitat autònoma connectada cooperativa (CCAM) davant potencials ciberamenaces, amb l’objectiu de millorar la seguretat i la resiliència d’aquests sistemes.
Tecnologia de fabricació avançada per impressió 3D
D’altra banda, a l’estand d’Eurecat a Ebretech es mostra la tecnologia de fabricació avançada CFIP, que permet reforçar peces fabricades per impressió 3D mitjançant fibres contínues de carboni, multiplicant la seva resistència i reduint-ne el pes, amb dos exemples concrets. Per un costat, unes botes d’esquí i en l’àmbit de la construcció, una biga que incorpora resina biocompatible i fibra de carboni. Aquesta biga s’ha dissenyat amb algorismes d’optimització topològica amb una metodologia creada per a la tecnologia CFIP juntament amb la start-up Reinforce 3D, que té la seva seu a les instal·lacions d’Eurecat Amposta.
A més, per a les petites i mitjanes empreses dels sectors de la construcció, el manteniment d’infraestructures i la gestió de residus, Eurecat presenta el seu Roadmap en Economia circular, que ofereix a les pimes un diagnòstic de maduresa en circularitat i la definició d’un pla d’iniciatives a desenvolupar. Les empreses de la demarcació de Tarragona poden accedir de forma gratuïta a aquest assessorament en el marc del PECT Cuidem el que ens uneix. Carreteres més segures i sostenibles, cofinançat per la Generalitat de Catalunya en el marc del Programa operatiu FEDER de Catalunya 2014-2020, objectiu d’inversió en creixement i ocupació, i per la Diputació de Tarragona.
Finalment, el centre tecnològic Eurecat mostra a Expoebre dues iniciatives col·laboratives en les que participa en els àmbit del turisme i l’hidrogen, el CoE in Tourism Innovation i la Vall de l’Hidrogen de Catalunya. Pel que fa al Centre d’Excel·lència en Innovació Turística, impulsa conjuntament amb les empreses i organitzacions que en són promotores projectes innovadors per abordar els reptes i tendències del sector per a un turisme més resilient i sostenible.
El Centre en Resiliència Climàtica (CRC)
El Centre en Resiliència Climàtica (CRC) és el centre d’excel·lència referent a Catalunya i rellevant a nivell internacional per impulsar la recerca i la innovació en l’adaptació a l’emergència climàtica, tot cercant solucions transformadores per transitar cap al desenvolupament sostenible i la digitalització.
Les entitats impulsores del Centre en Resiliència Climàtica són Eurecat, l’Ajuntament d’Amposta, la Universitat Rovira i Virgili (URV), el Consorci de Polítiques Ambientals de les Terres de l’Ebre (COPATE), el Centre de Recerca Ecològica i Aplicacions Forestals (CREAF, UAB), la Fundació Catalunya La Pedrera (FCLP), la Fundación Empresa y Clima (FEyC), l’Observatori de l’Ebre, SEO/BirdLife, el Centre Internacional d’Investigació dels Recursos Costaners (CIIRC, UPC) i l’Institut Cartogràfic i Geogràfic de Catalunya (ICGC).