El Museu del Disseny de Barcelona mostrarà fins al 10 de gener del 2021 l’exposició “Emergència! Dissenys contra la COVID-19”, que presenta una selecció de 55 iniciatives que, des del món del disseny, han donat una resposta ràpida a la crisi sanitària causada per la pandèmia de la Covid-19, entre les quals figuren solucions desenvolupades amb la participació del centre tecnològic Eurecat, com el respirador Q-Vent, el cinturó de monitoratge fetal d’un sol ús Belty i la mascareta Aleu.

La majoria dels dissenys que es presenten han nascut a principis d’aquest 2020, quan hi va haver una necessitat urgent per salvar vides i protegir les persones. Moltes propostes, doncs, van sorgir durant el confinament iniciat al mes de març amb un objectiu clar: dissenyar per ajudar.

En el cas de la mascareta Aleu, anomenada així en honor a la Dra. Dolors Aleu i Riera, primera dona llicenciada en medicina a tot l’Estat espanyol, el seu desenvolupament ha implicat el Col·legi de Metges de Girona, Tecnoateneu Vilablareix, Soler & Palau, Prometal3D, Eurecat, Aira Robotics, BTwice, Stimulo, Artein Gaskets, Venfilter, Mini Pleat Filter, Tallers Jaume, Alzamora Packaging i Impremta Pagès. Es tracta d’una mascareta reutilitzable i reconfigurable mitjançant filtres intercanviables que permet aconseguir els graus FFP3 i FFP2 de màxima protecció enfront del coronavirus, a fi de garantir la seguretat dels professionals davant de possibles rebrots de la COVID-19.

Per la seva banda, el cinturó Belty ha estat desenvolupat juntament amb Treematernity, una startup de la Universitat Rovira i Virgili creada per tres llevadores de l’hospital de Tortosa Verge de la Cinta, Montse Gasparín, Vanessa Sanz i Mabel Gendre, que han ideat un sistema que millora la subjecció dels transductors materno-fetals que s’utilitzen per monitorar els fetus en diferents moments de l’embaràs. Els cinturons Belty de monitoratge d’embarassades permeten evitar la reutilització de les corretges tradicionals i la càrrega bacteriana que això comporta, tot contribuint a la prevenció de possibles contagis del coronavirus.

L’Hospital de Sant Pau, l’enginyeria QEV Technologies, la companyia automobilística Nissan i Eurecat van desenvolupar el respirador Q-Vent per a la seva utilització a les UCIs hospitalàries per tal de pal·liar la manca d’equips generada per la COVID-19 .

“Emergència! Dissenys contra la COVID-19”, una exposició temporal d’accés gratuït

La tecnologia de la informació i la digitalització han facilitat, a més, el disseny col·laboratiu, la relació fluïda entre equips transversals, la disponibilitat d’accedir a dissenys en codi obert i la possibilitat d’imprimir en 3D a l’empresa, a la universitat, al despatx o, simplement, des de casa.

El Museu del Disseny de Barcelona, atent a aquest situació, ja durant el confinament va començar a documentar i seleccionar les diferents respostes sorgides, tant públiques com privades, per formar una col·lecció que en fos testimoni, dedicant una atenció especial als elements de protecció, a la maquinària clínica i a la gràfica comunicativa.

“Emergència! Dissenys contra la COVID-19” és una exposició temporal d’accés gratuït que es podrà veure fins al  10 de gener del 2021 al Museu del Disseny. Els comissaris són Teresa Bastardes, cap de col·leccions del Museu del Disseny, i  Rossend Casanova, conservador de disseny de producte del Museu del Disseny.

De la mateixa manera que la pandèmia ha fet sorgir iniciatives diferents segons les necessitats de cada moment, la col·lecció continuarà creixent per recollir l’excepcionalitat del moment i dels diferents els dissenys que han ajudat a salvar vides.