Els continguts curriculars i l’àmbit familiar i escolar són alguns dels factors que més influeixen en l’escassa presència femenina en les especialitats STEM (Ciència, Tecnologia, Enginyeria i matemàtiques, de les seves sigles a l’anglès), segons la presidenta de la Societat Catalana de Tecnologia, Núria Salán, que abordarà aquest fenomen a l’onzena edició del congrés ITworldEdu, que se celebrarà els propers 16 i 17 de maig a l’Hesperia Barcelona Tower Hotel & Convention Center, a l’Hospitalet de Llobregat.

En concret, Núria Salán, que és doctora en materials i experta en metal·lúrgia, impartirà una conferència el primer dia del congrés en què farà un recorregut al llarg de la història, amb l’objectiu de posar en relleu la poca visibilitat de les dones i les seves fites i mostrar-ne la vinculació directa amb la manca de vocacions femenines.

En paraules de Salán, els models imperants “han exclòs les dones de les fites importants i, d’alguna manera, cal restablir aquesta (in)visibilitat” per fomentar les vocacions entre les joves, que en el cas de les carreres tecnològiques corresponen a un 27 per cent de mitjana.

Per incrementar aquesta xifra, la tecnologia “s’hauria d’incloure en les matèries de primària de manera transversal, igual que aprenem a llegir i a escriure”, a banda de normalitzar les vocacions femenines en l’àmbit familiar i escolar, afirma Salán.

“Si no ens podem imaginar un futur sense tecnologia ni un futur sense dones, sembla evident que el binomi dona-tecnologia és la clau”, conclou.

Experts debatran sobre la transformació de l’aprenentatge

Sota el títol “Transformant l’aprenentatge”, l’ITworldEdu aplegarà els màxims representants del sector amb la finalitat de compartir noves solucions educatives i reflexionar conjuntament sobre la transformació del món educatiu davant la implantació de les noves tecnologies a l’aula.

El professor de tecnologia educativa a l’Escola d’Educació, Comunicació i Ciències del Llenguatge a la Universitat de Newcastle i guanyador del Premi TED l’any 2013, el doctor Sugata Mitra, inaugurarà el congrés amb una conferència sobre els nous entorns d’aprenentatge autoorganitzats i emergents i la nova alfabetització que s’entreveu en el futur. El mateix dia, tindrà lloc la primera sessió dedicada a com les tecnologies disruptives –Blockchain, Big Data i Intel·ligència Artificial– estan impactant en l’educació.

Durant la segona jornada, representants d’empreses tecnològiques capdavanteres com Moodle, Google i Microsoft debatran sobre el futur de l’educació i tindrà lloc la conferència del professor i director de la Càtedra Felipe Segovia d’Innovació per a l’aprenentatge a la Universitat Camilo José Cela i CEO d’Heppell.net, Stephen Heppell, que serà l’encarregat de cloure l’esdeveniment.

El congrés acollirà la primera semifinal dels Global EdTech Startups Awards Spain (GESA Awards), uns premis que reconeixen les startups més prometedores de l’any dedicades a la innovació educativa i que celebraran la final el gener de 2020, a Londres.

L’ITworldEdu és una iniciativa del Clúster Edutech amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio), promoguda pel Departament de Polítiques Digitals i Administració Pública de la Generalitat de Catalunya i amb el patrocini d’Alexia, aulaPlaneta, Clickedu-Qualiteasy, SM Educamos, Microsoft-Semic, Seidor-Atlantis-Dynabook, Tekman Education i Wiris, entre d’altres.