CONSTRUMAT 2017

  • Eurecat ha dissenyat aquest material d’altes prestacions amb un teixit funcional integrat.

  • La tecnologia, desenvolupada íntegrament a Catalunya, ha estat finalista en la categoria de material innovador als Premis Construmat.

  • El centre tecnològic també ha portat a la fira una biga de fusta laminada reforçada amb fibra de carboni.

Barcelona, 25 de maig de 2017.- Els materials avançats com els composites seran cada cop més presents en l’àmbit de la construcció, segons ha quedat palès aquesta setmana a la fira Construmat, que enguany se centra en el futur del sector de la construcció i on el centre tecnològic Eurecat presenta un formigó funcional d’altes prestacions, capaç d’escalfar-se de manera autònoma i que permet fer components un 60 per cent més lleugers que els realitzats amb el formigó tradicional.

El formigó integra un teixit especialment dissenyat que li permet transmetre informació, llum o escalfar-se i que li aporta propietats fins ara inèdites en materials de construcció. Així, aquest material és capaç d’evitar que es formin plaques de gel a l’exterior d’una construcció, millorant-ne la seguretat i el confort, i reduint la despesa energètica a l’interior de l’edifici.

A banda de les propietats funcionals i la reducció de pes, el formigó dissenyat pel centre Tecnio també proporciona una major resistència a la flexió i tracció que el formigó tradicional, i ho fa amb un gruix inferior al dels materials habituals.

El producte, desenvolupat a Catalunya per les unitats de Teixits Funcionals,  Composites d’Eurecat i Desenvolupament de Producte, ha quedat finalista en els premis Construmat en la categoria de material innovador.

A més del formigó funcional, aquest any Eurecat també porta a Construmat noves estructures per a la construcció en forma de bigues de fusta reforçades amb fibra de carboni, una innovació desenvolupada per la Unitat de Composites del centre que permet augmentar la resistència dels materials naturals usats en la construcció millorant-ne les prestacions mecàniques, entre altres avantatges.

Actualment, l’ús de fusta com a material de construcció presenta “limitacions estructurals”, segons remarca Josep Maria Lluís, responsable de Desenvolupament de Negoci en el Sector Construcció d’Eurecat, que explica que aquesta innovació permetrà “aconseguir elements més optimitzats i lleugers” i potencialment amb una “major resistència a sismes”.

En paraules de Lluís, el reforç de fibra de carboni “aconsegueix que la biga resisteixi el doble de càrrega axial o fins un 150 per cent més de càrrega de flexió”, unes propietats que podrien arribar al mercat en pocs anys i que reduiran l’impacte ambiental dels edificis d’alçada mitjana, gràcies a l’ús de materials més sostenibles.

Sobre Eurecat

Eurecat, Centre Tecnològic de Catalunya (membre de Tecnio), aplega l’experiència de més de 600 professionals que generen un volum d’ingressos de 43 milions d’euros anuals i dóna servei a més de 1.000 empreses. R+D aplicat, serveis tecnològics, formació d’alta especialització, consultoria tecnològica i esdeveniments professionals són alguns dels serveis que Eurecat ofereix tant per a grans com per a petites i mitjanes empreses de tots els sectors. Amb instal·lacions a Barcelona, Canet de Mar, Cerdanyola del Vallès, Girona, Lleida, Manresa, Mataró, Reus i Amposta i amb una seu a Brasil, participa a 160 grans projectes consorciats d’R+D+i nacionals i internacionals d’alt valor estratègic i compta amb 73 patents i 8 spin-off. El valor afegit que aporta Eurecat accelera la innovació, disminueix la despesa en infraestructures científiques i tecnològiques, redueix els riscos i proporciona coneixement especialitzat a mida de cada empresa. Més informació a www.eurecat.org

 

Estand Eurecat a Construmat 2017

Més informació:

 

Montse Mascaró
Premsa | Direcció de Comunicació Corporativa

Eurecat

Tel. (+34) 932 381 400 | Mòbil: (+34) 630 425 169
C/e: premsa@eurecat.org | www.eurecat.org