El centre tecnològic Eurecat ha participat a la fira digital Hannover Messe 2021, un referent mundial en l’àmbit de la indústria 4.0 i de les noves tecnologies industrials, on ha presentat, entre altres, aplicacions de la plastrònica en la fabricació avançada i una màquina denominada ISF (Incremental Sheet Forming), que permet crear prototips i fabricar peces singulars o sèries curtes de metall en formes complexes.

La tecnologia ISF que Eurecat ha mostrat a la fira “té com a objectiu principal produir peces singulars o sèries curtes, sense utilitzar utillatges de conformació costosos de fabricar, amb clares aplicacions en el sector del transport com l’automòbil, aeronàutic, naval, ferroviari i de maquinària i bens d’equip”, destaca el director de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Xavier Plantà, qui remarca que “també té potencial per a la producció exclusiva de peces úniques a l’arquitectura i l’interiorisme i a les indústries de transformació de metalls”.

Eurecat ha presentat, a més, aplicacions de la plastrònica que permeten “impulsar el disseny i la connectivitat en sectors com l’automobilístic, donat que aquesta nova tecnologia fa possible la reducció de la complexitat en els productes fabricats en plàstic gràcies a la utilització d’un menor nombre de peces i la conseqüent reducció de pes”, afegeix Xavier Plantà.

La plastrònica, també coneguda com a In-Mold Electronics, fa possible la fabricació, per exemple, dels comandaments tàctils que permetin una resposta interactiva, la botoneria invisible i peces plàstiques amb sensors integrats, així com de components i productes més innovadors i resistents a les condicions ambientals, integrant funcionalitats diverses que tradicionalment requereixen diversos components i operacions de muntatge.

La plastrònica també facilita l’automatització dels processos d’acoblament i fa possible la integració d’electrònica en geometries complexes i peces en formes complexes en 3D en un sol procés integrat verticalment. A més, reverteix en l’augment de la funcionalitat i en una major durabilitat de l’electrònica, donat que es troba encapsulada i protegida.

Una altra de les tecnologies que Eurecat ha presentat a la fira és CFIP (Continuous Fiber Injection Process), un nou post-procés que ha desenvolupat i patentat i que permet reforçar peces amb fibres continues, multiplicant així la resistència i reduint el pes. També ha mostrat una nova tecnologia d’injecció de bufat d’extrusió de succió anomenada SEBIT i una innovació que permet predir i evitar esquerdes iniciades en vores (edge-cracking) amb un simple test de tensió.

En el marc de la fira Digital Hannover Messe 2021, el responsable de negoci Mercat Internacional d’Eurecat, Raffaele Caminati, ha participat al webinar “Industry 4.0 capabilities in Catalonia”, coordinat per ACCIÓ, mostrant les solucions i tecnologies avançades del centre tecnològic en indústria 4.0. Així mateix, Eurecat ha format part de la Missió Empresarial Virtual Indústria 4.0 a la fira organitzada per ACCIÓ.