El Grup Hartmann i el centre tecnològic Eurecat han ideat un nou apòsit intel·ligent, per monitorar ferides de la pell, a partir de biotintes que fan possible la detecció colorimètrica d’infeccions bacterianes.

El projecte, denominat K-BacTrack, ha estat finançat pel Centre per al Desenvolupament Tecnològic Industrial (CDTI) dins de la línia PID i té “com a finalitat millorar la qualitat de vida de pacients que presenten ferides, mitjançant un monitoratge continuat” de la lesió, destaca el director de Desenvolupament de Paul Hartmann S.A., Fernando González.

Aquest control constant de la ferida, especifica González, “permetrà minimitzar el temps de detecció i de teràpia”, el que contribuirà, al seu torn, “a la reducció dels costos dels serveis clínics” vinculats al tractament.

El principal repte tecnològic del projecte ha consistit en obtenir un sistema sensor biocompatible, en un suport sòlid i reactiu a proteïnes per indicació colorimètrica, estable en el temps i en les condicions d’ús en pell.

Referent a això, la novetat “més disruptiva del projecte resideix en dur a terme la integració d’un sistema sensòric en un apòsit, que permeti monitorar, en temps real, l’estat de la ferida, mitjançant la simple visualització de la coloració que presenta”, remarca el director de la Unitat d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats d’Eurecat, Paul Lacharmoise.

Des de HARTMANN es considera que “aquesta nova gamma de productes intel·ligents que es podran desenvolupar gràcies a la nova tecnologia ha de reforçar la seva posició única i de referència en el sector sanitari relacionat amb la cura de ferides”.

Un nou sistema biosensor

La innovació es basa en el coneixement d’Eurecat en nous materials i en el desenvolupament de processos adequats per fer possible la producció dels apòsits intel·ligents a gran escala.

Des del punt de vista tecnològic, les unitats d’Impressió Funcional i Dispositius Encastats i de Biotecnologia d’Eurecat estan treballant en els estudis enfocats a dilucidar els efectes de la biosenyalització bacteriana colorimètrica visual en un apòsit de pell i a validar el sistema biosensor.