La Comunitat RIS3CAT Media, coordinada pel centre tecnològic Eurecat, ha celebrat la seva segona assemblea general, per posar en comú els avenços en els projectes que estan desenvolupant amb l’objectiu de contribuir a l’impuls i al canvi del sector de les indústries culturals i creatives i a posicionar Catalunya com a referent a escala internacional.

En concret, la Comunitat RIS3CAT Media, que integra 34 empreses i agents d’R+D+i, desenvolupa vuit projectes d’innovació tecnològica que sumen una inversió de 13,6 milions d’euros i abasten des de noves experiències en els museus i innovacions en els processos d’aprenentatge fins a noves solucions en l’àmbit de la música en streaming i la recomanació de continguts. També inclouen experiències immersives i interactives i el desenvolupament de nous formats en l’emprenedoria i la incubació d’empreses.

Vuit projectes punters d’R+D+i

El projecte PICAE (Publicació Intel·ligent de Continguts Audiovisuals i Editorials) estudia models innovadors de recomanació de continguts audiovisuals i editorials amb un doble objectiu: millorar l’experiència d’usuari basada en el seu perfil i el seu entorn i, per tant, la seva satisfacció i fidelització, així com també millorar l’índex de consum digital d’aquests continguts, en base a identificar els productes que demanden aquestes noves formes de consum i com s’han de produir, distribuir i promocionar per respondre a les necessitats d’aquest mercat emergent.

El projecte ViVIM (Visió per computador per Video Immersiu Multi-plataforma) crea un nou format audiovisual basat en vídeo omnidireccional. Aquest nou format oferirà als usuaris finals una experiència audiovisual coherent en dispositius de realitat virtual, tauletes i el televisor tradicional, en lloc de dividir la seva atenció entre ells. Aquest nou tipus de contingut s’integrarà, i augmentarà, la televisió tradicional i la cada cop més habitual segona pantalla com les tauletes i els mòbils.

Per la seva banda, MIRONINS desenvolupa una plataforma que permeti experiències de realitat augmentada i interactiva per tal de crear un nou entorn digital dins de la Fundació Joan Miró, on els Mironins, unes petites gotes de pintura que viuen dins dels quadres de Joan Miró, ajudin als infants a introduir-se en el món de l’art i a desenvolupar les seves capacitats artístiques mentre es diverteixen.

El projecte nanoMOOCs incorpora en una mateixa plataforma d’aprenentatge en línia, basada en programar obert, eines de gamificació i personalització del contingut per incentivar als alumnes a seguir un itinerari formatiu, així com l’avaluació automatitzada de competències.

IDENTI@RT desenvolupa una plataforma distribuïda i descentralitzada que permetrà als artistes, creadors i dissenyadors registrar la seva obra en suport digital garantint-ne l’originalitat, la integritat i els seus drets de forma segura i eficaç, mantenint alhora un registre de les transaccions associades a aquesta.

Engagement desenvolupa tecnologies que fomentin la interacció amb els públics dels continguts exhibits en els museus, enriquits a partir de l’anàlisi de dades que generen les seves visites i oferint noves lectures i experiències.

Impulsar un sistema de gestió destinat a reforçar els processos d’innovació i organització dels agents de l’educació i la cultura que permeti desenvolupar noves iniciatives pedagògiques de caràcter empresarial o institucional és l’objectiu del projecte EDvidence.

ZINKCAT desenvolupa nou protocol per a dissenyadors i agències de màrqueting que els permetrà establir les bases conceptuals per crear disseny connectat i millorar l’experiència de l’usuari.

Cofinançada per ACCIÓ, la Comunitat RIS3CAT Media és una de les 13 Comunitats RIS3CAT acreditades per ACCIÓ, una estratègia que en el període 2014-2020 ha comptat amb un pressupost total de 53 milions d’euros, uns ajuts gestionats per ACCIÓ i part dels quals provenen del Fons Europeu de Desenvolupament Regional (FEDER) de la Unió Europea. Una Comunitat RIS3CAT és una associació sectorial publicoprivada formada per diferents entitats (empreses, centres tecnològics, universitats i altres agents del sistema d’R+D), amb l’objectiu de desenvolupar projectes tecnològics transformadors amb alt impacte per a l’economia catalana.

Integren la Comunitat RIS3CAT Media: ARA – Edició d’Empresa Periòdica, Barcelona Centre de Disseny (BCD), BMAT Licensing, Connociam Consulting, Cornelius Films, Corporació Catalana de Mitjans Audiovisuals (CCMA), Creactivitat, Consejo Superior de Investigaciones Científicas (CSIC), Centre de Visió per Computador (CVC),  Enciclopèdia Catalana, Ediciones Don Bosco (EDEBÉ), Eurecat, Fundació Antoni Tàpies, Fundació Joan Miró, Internet i Innovació Digital a Catalunya (i2CAT), Grup Include 3, Indissoluble, Konodrac, Lavinia Next, Lead to Change, Mobile Media Content (MMC), Museu Nacional d’Art de Catalunya (MNAC), Nextret, Grupo Ormo, Penguin Random House, Peninsula, Rebold, Seidor, Soft for you, Universitat de Barcelona (UB), Universitat Oberta de Catalunya (UOC), Universitat Pompeu Fabra (UPF), Visyon i Wildbytes.