El centre tecnològic Eurecat (membre de Tecnio) coordina el projecte europeu DIAMOND, que analitza i recopila dades amb l’objectiu de convertir-les en coneixement útil i desenvolupar una eina d’autodiagnòstic i protocols per al sector del transport, incloses la responsabilitat social corporativa i pautes d’ocupació que promoguin uns sistemes de transport més inclusius i eficients des d’una perspectiva de gènere.

Per fer-ho, s’utilitzen tecnologies per a la recopilació i l’anàlisi de dades en l’àmbit europeu com l’aprenentatge automàtic o Machine Learning, mineria de dades i algoritmes no discriminatoris que permetran identificar i dissenyar mesures específiques per satisfer les necessitats i les expectatives de les dones usuàries i professionals del sector del transport.

Segons el coordinador tècnic del projecte i membre d’AITEC, Francisco Santarremigia, “el coneixement obtingut a partir de l’anàlisi de dades s’inclourà en una eina d’autodiagnòstic que proporcionarà recomanacions en relació a la inclusió en escenaris diversos per tal d’assolir un model d’equitat en els sistemes de transport”.

En concret, “l’eina generarà i difondrà recomanacions per a un sistema de transport més just i inclusiu i identificarà reptes relacionats amb la mobilitat des d’una perspectiva de gènere”, explica la coordinadora del projecte DIAMOND, Lucía Recio.

A banda de les dades recopilades, es duran a terme sessions de co-creació en què participaran ciutadans i altres parts interessades. El projecte pretén “involucrar la comunitat del transport, les autoritats públiques, les comunitats educatives i la societat en general”, afegeix Recio.

Implantació dels resultats de DIAMOND en quatre escenaris reals

Els resultats del projecte DIAMOND s’aplicaran en l’àmbit europeu del transport públic, els vehicles autònoms, els vehicles compartits i en la responsabilitat social corporativa i ocupació, que serviran com a casos d’estudi.

En relació al transport públic, s’estudiaran les necessitats i expectatives en termes de seguretat dins d’una estació, accessibilitat i confort mitjançant Sistemes de Suport a la Decisió (DSS), mentre que pel que fa als vehicles autònoms, s’avaluarà l’accessibilitat i la seguretat a través d’algoritmes i Machine Learning. En el cas dels vehicles compartits, es tindran en compte les necessitats i expectatives en la planificació dels serveis en funció dels tipus de vehicle i la ubicació de la flota.

Per altra banda, en termes de responsabilitat social corporativa i treball, s’investigarà la presència femenina en llocs de treball concrets en el sector del transport i les noves oportunitats que es presenten.

Els sistemes de transport europeus en clau de gènere

El sector del transport a Europa compta amb 11 milions de llocs de treball, dels quals només un 22 per cent són dones, i genera un valor afegit brut de 548 milions d’euros per als 28 països membres de la Unió Europea.

A Europa, les dones que es dediquen al transport per carretera i ferrocarril representen el 14 per cent respecte als homes, un 40 per cent en el cas del transport aeri i un 20 per cent en el transport fluvial i marítim. En aquesta línia, DIAMOND promou l’increment de la presència femenina en el sector, adaptant les característiques i les necessitats de les dones als canvis i a les oportunitats del mercat del transport i la mobilitat.

El projecte s’emmarca dins del programa Horizon 2020 de la Unió Europea i compta amb la participació de 14 socis d’Espanya, el Regne Unit, Itàlia, Sèrbia, Polònia, França, Turquia i Irlanda d’entre els quals hi ha centres de recerca (Eurecat), universitats (Universitat de Stirling, Universitat Napier d’Edimburg, la Universitat de Tecnología de Dublin (TUDublin) i la Facultat de Transport i Trànsit de la Universitat de Belgrad), operadors de transport (Ferrocarrils de la Generalitat de Catalunya, l’Autoritat del Transport Públic de Varsòvia i Autolib’ Vélib’), associacions (Genre & Ville i WAVE) i empreses privades i consultores (AITEC, Systematica, Hexagon Studio i RINA).