El Consorci Sanitari del Maresme (CSdM) ha iniciat el desenvolupament d’una aplicació mòbil terapèutica, amb la col·laboració del centre tecnològic Eurecat, que incorpora tècniques d’Intel·ligència Artificial i aprenentatge automàtic per ajudar els pacients amb trastorn límit de personalitat a automonitorar les crisis emocionals i aportar-los eines de suport psicològic per afrontar-les.

L’aplicació, anomenada B·RIGHT, incorpora la tecnologia Kontexting, creada per Eurecat, la qual permet recollir les dades de context i de comportament del pacient a través d’un dispositiu mòbil. Mitjançant tècniques d’Intel·ligència Artificial i d’aprenentatge automàtic, B·RIGHT permet als professionals sanitaris detectar canvis en la conducta del pacient, conèixer el seu estat en temps real i proposar solucions per millorar-ne la qualitat de vida i evitar crisis emocionals.

Segons Álvaro Frias, psicòleg clínic del Consorci Sanitari del Maresme que ha liderat aquest projecte, “les crisis emocionals afecten negativament l’evolució clínica i el tractament dels pacients amb trastorn límit de la personalitat (TLP) i fan augmentar considerablement el nombre de consultes psiquiàtriques d’emergència. B·RIGHT serà una app terapèutica per ajudar a aquests pacients amb les seves necessitats addicionals de tipus psicològic quan s’enfronten a aquestes crisis”.

El sistema “facilita al professional fer un seguiment més continuat del pacient”, un control que, fins ara, “es feia realitzant qüestionaris o visites hospitalàries periòdiques”, explica la cap de la Unitat de Scouting i Desenvolupament de Producte Biotec d’Eurecat, Laura López.

El desenvolupament de l’aplicació s’inscriu en el Programa d’Innovació del Consorci Sanitari del Maresme, que compta amb la col·laboració d’Eurecat. L’objectiu és dur endavant projectes d’investigació per innovar en l’àmbit de la salut. Un altre exemple de la col·laboració és un protector integral del peu realitzat amb un innovador teixit en 3D que millora el contacte de la pell del malalt amb el llit i que evita l’aparició de les nafres per pressió.

També han desenvolupat una app per autoavaluar el dolor post-quirúrgic en cirurgies ambulatòries, amb la qual el mateix pacient pot reportar informació a través del telèfon mòbil i des de casa, millorant així el control per part dels professionals, el seu patiment i el risc de complicacions.

El projecte B·RIGHT ha estat seleccionat dins del programa CaixaImpulse de la Fundació LaCaixa, que impulsa la creació d’empreses i de productes en l’àmbit de les ciències de la vida i de la salut.

Podeu consultar el vídeo de B·RIGHT aquí