La intel·ligència artificial i la robòtica estan impulsant la transformació de la indústria tèxtil, tal com s’ha evidenciat en el decurs d’una jornada monogràfica sobre fabricació avançada en aquest camp, on s’han abordat nous casos d’ús on les noves tecnologies estan impulsant l’eficiència en el sistema productiu del sector, així com els canvis que s’estan introduint en aspectes com el control de la qualitat.

Organitzada per ACCIÓ -l’agència per la competitivitat de l’empresa del Departament d’Empresa i Treball- i el centre tecnològic Eurecat en el marc del Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), la jornada ha posat l’accent en el potencial transformador de les tecnologies digitals avançades i la robòtica aplicades als processos de fabricació a la indústria tèxtil i en les tendències que estan marcant la pauta en aquest àmbit.

Amb el títol “Dies de la fabricació avançada i la robòtica: innovant en fabricació avançada i robòtica al sector tèxtil”, la jornada, que ha tingut lloc a Eurecat Canet, ha començat amb una intervenció del director del Centre de Recerca i Transferència de Tecnologia Tèxtil de la Diputació de Barcelona, Miquel Soler, seguida de la visió del director de l’Àrea Industrial d’Eurecat, Xavier Plantà, sobre robòtica i automatització de processos al sector tèxtil.

En paraules de Xavier Plantà, el sector tèxtil “és un veritable paradigma ple d’oportunitats i d’obstacles a superar que té molt de camí per recórrer en l’àmbit de la sostenibilitat, la millora dels processos i de la productivitat”, camps en els quals “Eurecat té un coneixement ampli tant a nivell del sector tèxtil com de les noves tecnologies, un fet que el fa el millor soci possible per a les empreses a l’hora d’innovar”.

Per la seva banda, David Marco, consultor sènior indústria 4.0, d’ACCIÓ, ha parlat de mecanismes de suport a la transformació digital de les empreses i ha presentat el Digital Innovation Hub de Catalunya (DIH4CAT), el hub per a la transformació digital de les petites i mitjanes empreses.

A continuació, el director i cofundador d’Aracne, Enric Martí, ha parlat de la innovació que ha introduït aquesta spinoff d’Eurecat i CANMARTEX en el mercat, mitjançant la incorporació de visió artificial per al control d’agulles i platines per a una fabricació amb zero defectes.

En concret, el sistema, que ha donat lloc a la creació de l’empresa Aracne Textile Solutions, prediu si els teixits que fabricaran les màquines tricotoses circulars poden ser defectuosos, de manera que permet reduir els defectes de producció en més d’un 50 per cent, fomentant l’optimització en l’ús dels materials i evitant el seu malbaratament. També monitoritza la baixada de teixit quan s’està fabricant, per detectar defectes que s’estan produint en aquell moment per motius diversos, com poden ser problemes amb el fil, mecànics o forats en el teixit.

Seguidament, la investigadora de la Unitat de Robòtica i Automatització d’Eurecat Lucía Pérez ha presentat la solució MODAVIA per al control de qualitat del tallatge de peces de roba confeccionades a partir del tractament d’imatges amb intel·ligència artificial.

Durant la jornada, s’ha presentat també el programa Reimagine Textile, centrat en l’impuls de l’emprenedoria per a la digitalització al sector tèxtil, i s’han donat a conèixer diferents prototips i demostradors que donen resposta a reptes del sector tèxtil com el control de qualitat dels teixits en producció, la inspecció i control de qualitat de peces de roba confeccionades, la funcionalització d’estructures tèxtils i la fabricació additiva de no teixit.