La pràctica del turisme regeneratiu amb un impacte positiu a nivell ambiental i social al territori d’acollida, la gestió de la privacitat i la seguretat de les dades dels usuaris, i l’avenç en sistemes de governança amb una major integració d’agents econòmics i socials que potenciï la innovació i la resiliència en l’ecosistema turístic, emergeixen com a reptes destacats per al turisme en els propers anys.
Aquestes són algunes de les perspectives de futur del turisme identificades en la jornada tècnica organitzada pel departament de Consultoria del centre tecnològic Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, per commemorar els 10 anys de la creació del Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística (LABIIT) de Costa Daurada i Terres de l’Ebre, impulsat per a la transferència de coneixement, la cocreació i la innovació en el sector turístic del territori.
Durant l’última dècada, el LABIIT ha identificat nous horitzons i perspectives de futur que han contemplat canvis estructurals i l’emergència de noves eines per a la millora de la competitivitat d’empreses i destinacions turístiques, entre les que destaquen dinàmiques que han marcat la manera d’entendre i d’operar el turisme com són la transformació digital, la sostenibilitat i la circularitat.
En el context actual d’emergència climàtica, de sequera i de creixent interès en minimitzar els impactes en el paisatge i la natura, el repte de desenvolupar el concepte i la pràctica del turisme regeneratiu es fa palès en l’activitat turística, relacionat també amb la limitació de la capacitat de càrrega de les destinacions turístiques. A més, creix també la necessitat d’incrementar al sector les estratègies d’economia circular i d’aplicar les tecnologies disponibles per a la reutilització i l’estalvi de l’aigua, per millorar l’eficiència i la resiliència d’aquesta indústria.
D’altra banda, després de la transformació del sector turístic a partir de la innovació tecnològica, fent-lo més eficient, personalitzat i orientat al client, la intel·ligència artificial i l’aprenentatge automàtic continuen evolucionant i oferint noves oportunitats per millorar l’experiència dels viatgers, l’optimització de processos i la gestió empresarial. Així, a mesura que aquestes tecnologies i els sistemes biomètrics s’integren en el sector, la quantitat massiva de dades personals i sensibles que es processen posa de relleu un repte futur pel que fa a la protecció de les dades dels usuaris.
Els propers anys, davant l’increment de la complexitat dels objectius diversos als que hauran de donar resposta les polítiques i estratègies de les destinacions turístiques, la governança ocuparà un lloc central en l’orientació de les activitats de cada territori i destinació.
Una eina per innovar, cocrear i reinventar
Com indica el director de l’àrea de turisme d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, “els 10 anys del LABIIT posen de manifest que hem estat perseverants, col·lectivament com a societat i particularment com a components de la cadena de valor del turisme al nostre territori, en la voluntat de dotar-nos d’eines, no només per a innovar sinó per a acompanyar, compartir, millorar, fonamentar, cocrear, reinventar i reinvertir en l’àmbit del turisme”.
En paraules del director de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Roger Font, “el procés d’acceleració tecnològica en el que estem immersos fa que per al sector sigui realment difícil definir unes estratègies d’innovació que ens acompanyin a ser competitius a nivell internacional. De la gran tendència del màrqueting digital hem passat a la intel·ligència artificial, i de parlar de l’impacte mediambiental, a preocupar-nos per l’impacte social del turisme i pel gran repte del canvi climàtic”. Per això, “durant els últims 10 anys hem estat al costat de l’activitat turística per detectar aquests canvis i aquestes tendències i ajudar-los a posicionar-se en aquest mercat tan complex. Esperem que siguin molts més”, afegeix.
“En aquesta dècada, el LABIIT ha celebrat una vintena de jornades a més d’altres activitats com la publicació del butlletí Tendències, que arriba als 40 números, l’edició d’informes temàtics i accions puntuals de formació operativa i de caràcter pràctic, totes dirigides als agents de la cadena de valor del turisme de la Costa Daurada i les Terres de l’Ebre”, explica la consultora en Turisme i Cultura d’Eurecat Sara Mestre.
Revisió de les tendències de l’última dècada i dels nous reptes del turisme
La jornada tècnica “D’on venim i cap on anem? 10 anys de tendències i innovació en turisme i nous horitzons”, ha realitzat un repàs a l’evolució dels deu anys del LABIIT de la mà de la directora del Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona, Marta Farrero, i del director de l’àrea de Turisme d’Eurecat i professor de la Universitat Rovira i Virgili, Salvador Anton Clavé, en diferit.
La revisió de les tendències i innovacions registrades al sector turístic l’última dècada s’ha estructurat en tres blocs, en els quals s’ha comptat amb els testimonis de ponents participants en diverses de les jornades celebrades des de l’any 2014.
La primera sessió amb el cap de servei de Projectes Transversals a la Coordinació General de la Diputació de Tarragona, Octavi Bono, i del responsable de la línia de Cultura i Turisme de Consultoria tecnològica d’Eurecat, Xavier Cubeles, ha analitzat els reptes en governança; la segona amb la responsable de transferència tecnològica de la Unitat d’Intel·ligència Artificial Aplicada d’Eurecat, Laia Garriga, i el gerent del Clúster TIC Catalunya Sud, Sergi Novo, s’ha centrat en les innovacions tecnològiques; i el tercer bloc, amb la directora de qualitat i sostenibilitat de Blaumar, Nuria Varela, i el cap de la Unitat tecnològica de Solucions Climàtiques i Serveis Ecosistèmics d’Eurecat i director científic del Centre en Resiliència Climàtica,
Carles Ibàñez, ha actualitzat les tendències en sostenibilitat de l’activitat turística.
La jornada ha dut a terme també un debat prospectiu per identificar els reptes del turisme per als propers anys, que ha comptat amb el catedràtic d’anàlisi geogràfica regional de la Universitat d’Alacant i director de l’Institut Universitari d’Investigacions turístiques, Josep Ivars; la presidenta de la Federació Empresarial d’Hostaleria i Turisme de la província de Tarragona (FEHT), Berta Cabré, i el director de la Càtedra UNESCO de Sostenibilitat de la Universitat Politècnica de Catalunya, Jordi Morató; i ha estat moderada per la consultora en Turisme i Cultura d’Eurecat, Sara Mestre.
L’esdeveniment, celebrat a l’Auditori de la Diputació de Tarragona, ha estat conduït pel periodista Esteve Giralt.
El Laboratori d’Innovació i Intel·ligència Turística de Costa Daurada i Terres de l’Ebre és un projecte conjunt de la línia de Cultura i Turisme del Departament de Consultoria tecnològica d’Eurecat i el Patronat de Turisme de la Diputació de Tarragona.
Més informació sobre la jornada a eurecat.org/serveis/eurecatevents/10-anys-tendencies-innovacio-turisme |