La intervenció de persones expertes i la creativitat en la incorporació d’intel·ligència artificial generativa són elements clau per obtenir un major impacte d’aquesta tecnologia en les empreses, segons ha quedat palès en la novena edició de l’AI & Big Data Congress, que ha reunit a Barcelona professionals i empreses capdavanteres en intel·ligència artificial a nivell nacional i internacional.

En aquesta línia, el director general a Europa, Orient Mitjà i Àfrica de Microsoft Data & AI, Jens Hansen, ha posat en relleu el canvi de paradigma en la interacció persona-màquina i ha destacat la importància del talent expert en l’entrenament dels models fundacionals de la IA generativa, així com la millora de l’experiència de l’usuari amb les eines d’intel·ligència artificial.

Després de l’arribada del ChatGPT, “el següent repte de les grans empreses tecnològiques és integrar les grans potencialitats de la IA generativa en aplicacions que siguin molt senzilles per al seu ús per part dels usuaris”, ha destacat el director del CIDAI i de l’Àrea Digital del centre tecnològic Eurecat, Joan Mas.

En paraules del manager del CIDAI, Marco Orellana, en aquesta edició del congrés “hem vist molts casos d’ús i d’aplicació de la IA generativa, que ja està canviant la manera com les empreses treballen, i com la introducció d’aquesta tecnologia com a part de la seva estratègia corporativa farà que aquelles que l’adoptin primer, facin un salt endavant”.

D’altra banda, s’ha abordat com la intel·ligència artificial pot ajudar a millorar la capacitat de fer sistemes més segurs, contribuint a millorar les operacions de prevenció, identificació i mitigació de ciberamenaces. La sessió ha comptat amb les ponències del director de la Unitat d’IT&OT Security d’Eurecat, Juan Caubet; amb el cap de la Unitat de Ciència i Analítica de Dades de l’Agència de Ciberseguretat de Catalunya, Santiago Romeu; amb el responsable de Ciberseguretat de Softeng, Alex Imbernon, i amb el responsable de Data & IA de Softeng, David Castellà.

Explicabilitat i confiança per escalar la IA

La segona jornada de l’AI & Big Data Congress ha tractat també l’explicabilitat i la confiança com a claus per a la irrupció a escala de les solucions basades en intel·ligència artificial. La sessió ha comptat amb la catedràtica, directora d’IDEAI i degana del COEINF, Karina Gibert; amb el director de Risk Analytics de CaixaBank, Joan Vidal, i l’arquitecte d’IA de CaixaBank Tech, Javier Matamoros, i amb l’especialista tecnològic en Intel·ligència Artificial i Big Data a Telefónica I+D, Ricardo Moya.

“L’adopció de la tecnologia i de la IA per la societat és cada vegada més gran i moltes vegades seran els mateixos usuaris els que demanin una explicació del perquè de les decisions que pren la IA”, ha afirmat Ricardo Moya, per qui “aquells serveis que ofereixin aquest tipus d’explicacions en un llenguatge clar i comprensible per a l’usuari gaudiran d’un avantatge competitiu molt important, atorgant als usuaris una confiança i una seguretat molt important en l’ús d’aquesta IA”. Quant a transparència, “hem de donar als clients les capacitats necessàries perquè decideixin què fer amb les seves dades i si volen que la IA n’aprengui o no, informar-los de com utilitzem les dades i quin és el seu propòsit”, ha afegit.

Per la seva banda, el director de Dades i IA de Tokiota, Alfons Martínez, i l’expert en Dades i IA de Quantion Daniel Cardús han presentat exemples en els quals la intel·ligència artificial juga un paper diferencial, des de bessons digitals alimentats en temps real amb motors basats en IA, fins a sistemes de monitoratge i predicció complexos.

En l’àmbit de la intel·ligència artificial generativa, el CTO de M47 Labs, David Sánchez, i el director de Tecnologia, Dades, Privadesa i Seguretat de Mango, Jordi Álex Moreno, han destacat els fonaments tecnològics d’aquest tipus d’IA, centrant-se en els algorismes i models, les dades d’entrenament i la generació d’imatges a partir de llenguatge natural, entre d’altres.

El congrés sobre Intel·ligència Artificial i Big Data al sector empresarial, organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i el centre tecnològic Eurecat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya CATALONIA AI, té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank Tech, Huawei, NTT DATA, SAP, Softeng, M47 Labs i Tokiota. L’AI & Big Data Congress compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT, l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), Microsoft i SDG Group.

El CIDAI promou la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar l’adopció i innovació tecnològica en els sectors estratègics del país i les seves empreses i institucions, així com la disseminació d’aquestes tecnologies i bones pràctiques a la societat en general.