L’AI & Big Data Congress examinarà les darreres novetats i tendències en intel·ligència artificial, així com els seus impactes en els negocis, en una novena edició que se celebrarà els dies 27 i 28 de setembre a Barcelona i per a la qual ja s’han obert les inscripcions. La IA generativa tindrà un paper destacat en el congrés, on s’explorarà el seu fonament tecnològic i es discutirà fins on pot arribar la seva empremta.

“L’aparició de la IA generativa, exemplificada pel famós ChatGPT, ha posat de manera definitiva la IA al centre del debat” i, a diferència d’altres onades tecnològiques que han tingut més o menys recorregut, “és més que probable que s’haurà de conviure amb el potencial disruptiu que aporta aquesta modalitat de la intel·ligència artificial”, destaca el director del CIDAI i director de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas.

En aquest sentit, l’AI & Big Data Congress oferirà l’oportunitat d’escoltar veus expertes que donaran la seva visió de l’impacte que la generalització de l’ús d’eines basades en intel·ligència artificial, i en especial en IA generativa, tindran en l’esfera empresarial i en el món del treball, així com les implicacions de caràcter ètic i regulador que això pugui comportar. També comptarà amb una sessió dedicada a l’explicabilitat de la IA, una característica cada vegada més necessària per a la confiabilitat de les aplicacions basades en aquesta tecnologia.

D’altra banda, hi haurà un espai per presentar exemples de la confluència entre la intel·ligència artificial i la ciberseguretat que il·lustren com la IA pot usar-se per millorar la protecció dels actius digitals de les empreses, les institucions i la ciutadania en general, així com la presentació de diversos casos d’ús de naturalesa diversa que mostren una IA cada cop més ubiqua.

El congrés analitzarà també la viabilitat dels espais de dades, un concepte que es troba en ple desenvolupament a nivell europeu i que persegueix implantar les eines tecnològiques que permetin desplegar l’economia basada en les dades en un context de sobirania europea.

A més, com en anteriors edicions, es dedicarà un espai per a presentar diverses iniciatives empresarials destacades amb una selecció d’start-ups i scale-ups capdavanteres en l’ús de la intel·ligència artificial.

El conseller d’Empresa i Treball de la Generalitat, Roger Torrent, juntament amb el president d’Eurecat, Xavier Torra, i l’Ajuntament de Barcelona, inauguraran l’edició de 2023 de l’AI & Big Data Congress, que se celebrarà íntegrament en format presencial en les dues jornades.

La ponència inaugural del congrés serà a càrrec de la reconeguda experta internacional en tecnologies digitals i IA Inma Martínez, presidenta i membre de diversos consells assessors, entre ells els del Partenariat Global en IA i de la Secretaria d’Estat per a la Digitalització i la Intel·ligència Artificial.

El congrés sobre Intel·ligència Artificial i Big Data al sector empresarial  organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i el centre tecnològic Eurecat, en el marc de l’Estratègia d’Intel·ligència Artificial de Catalunya CATALONIA AI, té el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank Tech, Huawei, NTT DATA, SAP, M47 Labs i Tokiota. L’AI & Big Data Congress compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT, l’Intelligent Data Science and Artificial Intelligence Research Center (IDEAI) de la Universitat Politècnica de Catalunya – BarcelonaTech (UPC), Microsoft i SDG Group.

El CIDAI promou la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar l’adopció i innovació tecnològica en els sectors estratègics del país i les seves empreses i institucions, així com la disseminació d’aquestes tecnologies i bones pràctiques a la societat en general.

Més informació del programa del congrés i les inscripcions en aquest enllaç: aicongress.barcelona/programa/