Incloure les persones en el procés de validació de les dades dels models de Machine Learning i d’Intel·ligència Artificial resulta necessari per a les empreses, com ha indicat en la segona jornada de l’AI & Big Data Congress el director de gestió de producte de Cogent Labs, David Malkin, mitjançant “una interfície d’interacció entre els humans i el sistema d’IA, per tal que puguin validar les dades i introduir fàcilment correccions si detecten algun error”.

En aquest sentit, ha recomanat a les empreses que volen comercialitzar serveis o aplicacions basades en Intel·ligència Artificial de disposar “d’un sistema de mesura de la precisió de les dades, ja que alguns errors són més importants que d’altres” i tenir en compte quin és el valor percebut pels usuaris per avaluar “si els clients ho consideren un error important o menor en la lògica del negoci”.

Identificar la relació entre la precisió i el valor que ofereixen amb les dades és important per a les companyies per definir quina precisió necessiten abans de crear valor comercial i tenir èxit, ha explicat David Malkin, qui ha advertit, però, que “cal considerar també altres restriccions en el desenvolupament de nous models com la mida, la velocitat o la memòria, entre d’altres”.

D’acord amb el manager del Centre of Innovation for Data tech and Artificial Intelligence (CIDAI), Marco Orellana, que ha inaugurat la segona jornada del congrés, “la vigent edició de l’AI & Big Data Congress ha confirmat que les tecnologies de les dades i la Intel·ligència Artificial venen a acompanyar la vida de les persones, a col·laborar amb els usuaris i no a reemplaçar-ne les feines”. A nivell tècnic, “hem pogut corroborar com la posada en producció de projectes d’Intel·ligència Artificials és, fins i tot, més important que arribar a desenvolupar algoritmes d’IA amb un grau de precisió elevats”, ha dit.

En paraules del director del CIDAI i director de l’Àrea Digital d’Eurecat, Joan Mas, “alguns exemples que s’han mostrat en el congrés posen de manifest que, tot i que els models basats en IA són fonamentals, qualsevol empresa que els vulgui explotar comercialment ha de considerar aspectes essencials, com per exemple la interacció amb l’usuari o l’escalabilitat”.

La segona sessió de l’AI & Big Data Congress, un esdeveniment organitzat pel Centre of Innovation for Data Tech and Artificial Intelligence (CIDAI) i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, ha presentat diversos avenços de caràcter tecnològic en Intel·ligència Artificial.

Experts del Banc de Sabadell, Eurecat i l’Ajuntament de Barcelona han participat en la sessió sobre explicabilitat i equitat de les dades que ha analitzat els avantatges d’interpretació i comprensió que ofereixen els models de caixa negra per a la conceptualització d’aplicacions on es duen a terme prediccions i es comprenen els factors que caracteritzen el fenomen, així com les seves limitacions, reptes i els impactes previsibles pel que fa a legislació. El coneixement que generen aquests models aporta valor, entre d’altres, a aplicacions de l’àmbit mèdic o per a la gestió de clients o processos.

D’altra banda, a les sessions celebrades s’han conegut les tecnologies anomenades ‘Transformers’, que permeten sintetitzar dades que poden usar-se per entrenar models d’Intel·ligència Artificial en casos d’ús on no hi ha prou dades reals disponibles o per a la generació de continguts media (vídeo i so). Així com els sistemes de suport intel·ligent a la decisió que aprofiten la informació de les bases de dades corporatives per convertir-la en informació intel·ligent i de valor per millorar la presa de decisions empresarials.

Al congrés, també s’hi han presentat exemples de noves metodologies d’Intel·ligència Artificial per millorar els procediments d’implantació de la IA a les empreses com els processos MLOps i AutoML. Finalment, s’ha fet un taller pràctic de Machine Learning impartit per SAP en el qual els assistents han utilitzat les últimes tecnologies de la plataforma SAP Business Technology Platform, que dona suport a l’extensió i el desenvolupament de noves capacitats d’Intel·ligència Artificial al voltant dels processos de negoci.

El CIDAI promou la generació, validació i transferència de tecnologies d’Intel·ligència Artificial fiable d’alt valor afegit per fomentar l’adopció i innovació tecnològica en els sectors estratègics del país i les seves empreses i institucions, així com la disseminació d’aquestes tecnologies i bones pràctiques a la societat en general.

L’esdeveniment està organitzat pel CIDAI i coordinat pel centre tecnològic Eurecat, i compta amb la col·laboració de l’Ajuntament de Barcelona, el Barcelona Supercomputing Center, el Centre de Visió per Computador, la Fundació i2CAT i l’IDEAI-UPC, i compta amb el patrocini de la Generalitat de Catalunya, CaixaBank, Microsoft, NTT DATA, SAP, SDG Group i Huawei.